Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Brødpudding

Slik bruker du opp brødet

Brød står for ca. 20% av all maten som kastes hjemme i norske husholdninger. Her er åtte tips til hvordan du kan bruke opp brødet for å spare lommebok, klima og miljø!

Tips 1: Brødrasp

Hjemmelaget brødrasp er en super måte å få brukt opp brødet som holder på å bli tørt. Skjær brødet i skiver og tørk skivene i stekeovnen. Rasp brødet når skivene er blitt kalde eller legg skivene i en brødpose og "knus" dem med et kjevle. Brødrasp kan brukes i kjøttboller, fiskekaker, på fiskegratengen, til panering av kjøtt eller fisk og tilslørte bondepiker. Du kan også lage karamelliserte rugbrødsmuler og bruke som digg topping på hjemmelaget iskrem!

Smelt sukker til karamell, og vend inn rugbrødsmuler. Rør godt rundt slik at sukkeret fordeler seg jevnt på alt brødet. Dette er super topping på iskremen!

Tips 2: Arme riddere - søte og salte

French toast med spekeskinke er supergodt, og kan lages av litt tørt brød.

Arme riddere er en klassisk norsk dessert som til dessert. Arme riddere er en tradisjonell dessert hvor brødskiver legges i en røre av melk, egg, sukker, kanel og kardemomme til de er gjennombløte. Deretter stekes brødskivene i smør i en stekepanne til de er pent gulbrune. Server arme riddere på tradisjonelt vis med rød saus, med bær og iskrem eller med lønnesirup.

Arme riddere kan også lages som et smørbrød. Bytt i så fall ut sukker, kanel og kardemomme med parmesan, sennep, salt, pepper og tabasco i egg- og melkeblandingen. Server med en frisk tomatsalat og god spekeskinke.

Tips 3: Brødpudding

En annen god dessert med brød er brødpudding. Brødpudding er en god, gammel dessert som er utrolig god og dessuten enkel å lage. Se bare på tipsfilmen under:

Tips 4: Brødkrutonger

Brødkrutonger er kjempegodt, og kan like gjerne lages av grovt brød som av loff. Fyll ferdige krutonger på et glass som står fremme på kjøkkenbenken. Bruk krutonger på ulike supper eller i salater. Det er alltid godt med noe som er knasende sprøtt, slik at man kan tygge på litt ulike konsistenser.

Tips 5: Brødsuppe

Visste du at du kan bruke brød til å jevne suppen? I stedet for å jevne med en meljevning kan du tilsette tørt brød og kjøre suppen jevn med en stavmikser. 

Tips 6: Brødsalat

Det finnes ulike typer brødsalat, som både er fristende og gode. Har du for eksempel hørt om panzanella fra Toscana? Denne tomat- og brødsalaten blir på toscansk vis variert med løk og kapers for ansjos og agurk. Det avhenger av tradisjonen fra familie til familie, og litt med hva man har tilgjengelig. Kyllingfilet med brødsalat og brødsalat med rugbrød og beter er to andre gode alternativer du kan lage.

Tips 7: Grillet brød

Her er et smart og enkelt tips til varmt smørbrød. Legg to og to brødskiver sammen, med baconost imellom. Del skivene i to og surr bacon rundt. Deretter stekes blingsene i stekeovnen i 12 minutter. Bruk eventuelt grillelement de siste minuttene.

Tips 8: Crostini og bruschetta

Crostini og bruschetta er supert å lage for å bruke opp loff eller bagetter. Skjær brødet i tynne skiver og stek dem gylne og sprø i ovnen sammen med olivenolje. Crostini og bruschetta kan toppes med hva som helst. Ta det du har i kjøleskapet, du har sikkert noe annet som bør brukes opp også.

Sist oppdatert: onsdag 27. april 2022

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.6416, server:MP-PRD-WEB11 27.09.2023 18:12:08