Vitamin C

Vitamin C, også kalt askorbinsyre, er et vannløselig vitamin vi finner i grønnsaker, frukt, bær, juice og poteter. I kroppen virker vitamin C som en antioksidant og bidrar i immunforsvaret vårt.

Det er vanlig å dele vitaminene inn i to grupper:

 • Fettløselige vitaminer: A, D, E, K
 • Vannløselige: B-vitamingruppen (åtte forskjellige) og C-vitamin

At noen vitaminer er fettløselige og andre er vannløselige, betyr at det er forskjellig hvordan vi absorberer, eller tar opp, vitaminene fra tarmen, hvordan de reiser rundt i kroppen, og i hvilken grad vi kan lagre dem i kroppen.

Vitamin C, også kalt askorbinsyre, er et vannløselig vitamin. Kroppen har egentlig ikke særlig lager av vannløselige vitaminer, med unntak av Vitamin B12, som kan lagres i lever. Hvis vi får i oss mer av de vannløselige vitaminene enn vi trenger, vil overskuddet skilles ut med urinen. Det betyr at kroppen trenger jevnlig påfyll av de vannløselige vitaminene i små doser.

Hvilke oppgaver har vitamin C i kroppen?

 • Bidrar til normalt fungerende immunforsvar.
 • Virker som en antioksidant i kroppen, det vil si at vitamin C beskytter cellene våre mot skader (oksidativt stress).
 • Trengs for produksjon av kollagen, som er en bestanddel av bindevev i blodårer, sener, skjelett, brusk, tenner, tannkjøtt og hud.
 • Øker opptaket av jern i tarmen.
 • Nødvendig for normal energiomsetning, det vil si at cellene våre klarer å utvinne energi fra maten vi spiser.
 • Bidrar til at nervesystemet vårt fungerer som det skal. Nervesystemet er et av kroppens kommunikasjonssystem som sender signaler mellom hjernen og kroppen, slik at vi blant annet kan bevege oss og reagere på sanseopplevelser. Tenk hvis du legger hånden på en brennende varm kokeplate. Hva hadde skjedd om kroppen ikke fikk beskjed?
 • Trengs for normal psykologisk funksjon. Det vil si hvordan vi behandler og reagerer på sanseopplevelser, emosjoner og informasjon, samt læring og kognisjon (tenking). 

Hvor mye vitamin C bør du få i deg?

Det anbefales et daglig inntak av vitamin C på 75 milligram (mg) for personer over 14 år. Gravide og ammende anbefales å få i seg henholdsvis 85 og 100 mg vitamin C per dag.

Med jevne mellomrom gjennomføres det landsrepresentative kostholdsundersøkelser i Norge. Siste undersøkelse blant voksne, Norkost 3 i 2010/11, viste at gjennomsnittlig inntak av vitamin C samsvarer med anbefalingene.

Gjennomsnittlig daglig inntak i Norge:

Gode kilder til vitamin C i kostholdet

Hva som er en god kilde til et næringsstoff avhenger av hvor mye matvaren inneholder av det aktuelle næringsstoffet, og hvor ofte og/eller hvor mye det er vanlig å spise av den.

I norsk kosthold kommer vitamin C i hovedsak fra grønnsaker, frukt og bær. Nesten 70 % av vitamin C-inntaket kommer der ifra. Juice bidrar med underkant av 20 % av vitamin C i kostholdet, og poteter står for 8 %.

Slik får du i deg nok vitamin C

Å ha et variert og balansert kosthold i tråd med de norske kostrådene danner grunnlag for god helse, og sikrer at kroppen får de næringsstoffene den trenger. Rådet som bidrar til at kroppens behov for vitamin C dekkes er «Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag». Halvparten av dem bør være grønnsaker. Én porsjon tilsvarer 100 gram.

Ett glass juice av frukt og/eller grønnsaker kan inngå som en del av «5 om dagen». Juice inneholder imidlertid ofte noe mindre fiber og vitaminer enn frukten eller grønnsaken den kommer fra.

Du kan bruke friske, hermetiske, frosne og varmebehandlede grønnsaker, frukt og bær, mulighetene er mange og varier gjerne mellom ulike sorter. Gjør det til en vane å inkludere frukt, bær og/eller grønnsaker i alle dagens måltider. Da er det lettere å få i seg den anbefalte mengden og dekke kroppens vitaminbehov. Husk at grønnsaker i gryteretter, supper, sauser, på pizza samt frukt og bær i desserter teller også.

Poteter inngår ikke i «5 om dagen» anbefalingen, men har imidlertid ofte et godt innhold av vitamin C og hører med i et variert og sunt kosthold.

Hva skjer med vitamin C i maten ved tilberedning?

Vitamin C blir lett ødelagt. Matvarers innhold av vitaminet reduseres ved eksponering for luft (oksygen) og varmebehandling. Dermed vil innholdet av vitamin C være høyere i rå frukt og grønt, samt Ved hurtig varmebehandling bevares mer av vitaminet. Et annet tips for å redusere vitamintapet er å koke grønnsaker i lite vann og med lokk, og først ha de i når vannet koker. 

Spiser du «5 om dagen» vil tapet av vitamin C ved matlaging ha lite å si, og kroppens behov vil være dekket.

        

Sist oppdatert: 6. august 2018. 

Referanser:
 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.