Se etter Nøkkelhullet

Det finnes etter hvert mange ulike matmerker og mye informasjon på matvarer. Nøkkelhullet er en merkeordning som skal gjøre det enkelt for deg å velge sunnere i butikken.

Når vi handler, har vi ikke alltid tid til å lese næringsdeklarasjonen, og dersom vi gjør det, er det ikke alltid like lett å forstå hva opplysningene betyr. I en travel hverdag kan Nøkkelhullet være en enkel hjelp for å sikre de sunneste alternativene i handlekurven. Det å gjøre små endringer i hverdagen kan ha stor betydning for helsen!

Du finner nøkkelhullet på emballasjen til en rekke ulike matvarer i butikken. Ifølge Helsedirektoratet var det i 2018 over 1800 produkter med nøkkelhullet. Alle matvaregrupper som kan få nøkkelhullsmerket, kan inngå i et sunt og variert kosthold.

Seks av ti har tillit til at nøkkelhullsmerkede produkter er sunnere sammenlignet med andre matvarer, og syv av ti opplever Nøkkelhullet som en god merkeordning.

I en undersøkelse for Helsedirektoratet i 2018 oppgir hele 96% å kjenne til Nøkkelhullsmerket. Nesten 50% synes Nøkkelhullet gjør det enklere å velge sunnere. 

Hvorfor velge matvarer med nøkkelhullet?

Matvarer med nøkkelhullsmerket inneholder generelt:

 • mer fiber
 • mindre fett og mettet fett
 • mindre sukker
 • mindre salt

Velger du produkter med nøkkelhullsmerket betyr det at du velger de sunneste alternativene innenfor den matvaregruppen. Det er altså et «best i klassen» stempel. Om du bytter ut matvarer du spiser i hverdagen med nøkkelhullmerkede matvarer, får du i deg betydelig mindre mettet fett, sukker og salt, samt mer fiber. 

Helsemyndighetene anbefaler oss å spise mer fiber, mindre mettet fett, sukker og salt, for å forebygge overvekt, diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer samt enkelte kreftformer. 

>> Hvilken forskjell kan det utgjøre å bytte til nøkkelhullsmerkede varer?

Nøkkelhullet er 10 år! Merkeordningen ble innført i Norge i 2009.

Hvilke matvarer kan få nøkkelhullet?

 • Ferdigpakkede matvarer som inneholder mindre fett, mettet fett, salt og sukker og mer kostfiber enn andre matvarer i samme matvaregruppe.
 • Brød, kjøtt og ost som ikke er innpakket kan også markedsføres med Nøkkelhull i butikker, gitt at de tilfredsstiller kravene. 
 • All fersk fisk samt frisk frukt, bær, grønnsaker, poteter og belgvekster er naturlige nøkkelhullsprodukter, selv om de ikke er merket med Nøkkelhullet. 

Matvarer som brus, godteri, kaker og kjeks, kan ikke få Nøkkelhullet.

Innenfor hver matvaregruppe er det satt ulike kriterier for innholdet av næringsstoffene nevnt i avsnitt ovenfor. >> Les mer om kriterier for nøkkelhullet for ulike matvarer.

Egg kan ikke merkes med nøkkelhullet. Årsaken er at det ikke er ernæringsmessige forskjeller på om du velger økologiske egg, egg fra frittgående høner eller andre egg. Alle egg har likt næringsinnhold.

Alle matbutikker i Norge har matvarer med Nøkkelhullet. Du kan også finne merket på noen matvarer i kiosk og på bensinstasjoner.

>> 5 middagsfavoritter du gjør sunnere med få grep! 

Myndighetene står bak merkeordningen

Nøkkelhullet er en felles nordisk merkeordning, lansert i 2009. Hvilke grupper matvarer som kan få Nøkkelhullet og kriterier de må oppfylle, er bestemt i fellesskap av norske, svenske, danske og islandske myndigheter.

I Norge har Helsedirektoratet og Mattilsynet ansvar for merkeordningen. Det er frivillig å bruke Nøkkelhullet, og det er produsentenes ansvar å følge reglene myndighetene har vedtatt. Mattilsynet fører tilsyn for å kontrollere at reglene for bruk av merket blir fulgt.

Nøkkelhullet er en dynamisk ordning, det vil si at den endrer seg i tråd med kunnskap om helse og ernæring og matvaremarkedet. Merket er frivillig og gratis å benytte for matvarebransjen.

I tillegg til å gjøre sunnere matvarer mer tilgjengelig for forbruker, har Nøkkelhullet som mål å bidra til matvareindustrien utvikler flere sunnere produkter.

       

Sist oppdatert: 13. desember 2019.

Referanser:

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  Kommentarfeltet er stengt fra 1. juli til 9. august pga ferie