Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Lammebiff med glaserte grønnsaker

Oppskrifter

Norske lam

Selv om de veier godt over 20 kilo, beholder norsk lam lammepreget til langt ut på høsten. Det som er unikt med det norske lammet er den gode kjøttfylden, det lyse kjøttet og den milde smaken. Det er også passe fettmarmorert, og norske sauebønder vet akkurat når kjøttet er på sitt beste og skal leveres på slakteriet.

Fakta om sauen

Flere oppskrifter

Podcast-episode: Braisert lammeskank

Sauens kosthold

Sauen har behov for variasjon i kosten, noe som sender den på stadig vandring opp og ned i terrenget på jakt etter ulike typer vekster. Sau som beiter langs kysten ser man ofte helt nede i fjæresteinene den ene dagen, og langt oppe i lia neste dag. Den varierte og næringsrike kosten sammen med god kondisjon gjør at norsk lammekjøtt har en ekstra lang og intensiv vekstsesong.

Flere oppskrifter

Beiteforhold

Produksjonen av lam blir i stor grad styrt etter når det er gode beiteforhold, og med en kort og intensiv beitesesong blir det bare ett kull i året. Søya har 5 måneder drektighet, så parring blir beregnet ut fra når lammene skal slippes på beite. Rogaland er tidligst med parring i oktober/november og lamming i mars. De går på hjemmebeite en stund før våren har kommet i fjellet. I Nord-Norge skjer parringen til jul, med lamming i mai blir de sluppet på fjellet i juni. Dette er årsaken til at lammet er slaktemodent tidligere i Rogaland enn i Nord-Norge. Dermed har vi rik tilgang på ferskt lammekjøtt fra august til helt ut i november, men hovedsesongen er i september/oktober.

Flere lammeoppskrifter