Lettsaltet lammekjøtt med raspeballer

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Salt lammekjøtt med raspeballer er nydelig tradisjonsmat som smaker. Om du vil lage kålrotstappe som her eller bare servere med kokt kålrot i skiver, det blir opp til deg.

Ingredienser

  • 1 kg lettsaltet lammekjøtt

Raspeballer:

  • 750 g rå potet
  • 300 g kokt potet
  • 3 dl byggmel
  • 2 ss hvetemel
  • 1 ts salt

Kålrotstappe:

  • 1 kg kålrot
  • 2 stk gulrot
  • 1 kremfløte eller matfløte
  • 3 ss smør

Slik gjør du

  1. Legg lettsaltet lammekjøtt i rikelig med usaltet, kokende vann. Skum godt av og la det småkoke i ca. 1,5 timer eller til kjøttet løsner fra beinet.
  2. Skrell poteter og riv dem på rivjern eller i en foodprosessor. Klem ut litt av væsken.
  3. Riv eller mos de kokte potetene. Bland kokte og rå poteter med mel og salt.
  4. Lag raspeballer med en skje og ha i den kokende kraften. Dypp skjeen i kaldt vann mellom hver raspeball, og prøv å få dem så glatte som mulig. Kraften skal såvidt koke når du legger i raspeballene. La raspeballene småkoke i 30-40 minutter, avhengig av størrelsen. Del en raspeball for å se om den er ferdig. Den skal ha jevn konsistens og farge helt igjennom.
Hvis du har en stor nok kjele kan du la raspeballene koke sammen med kjøttet de siste 30-40 minuttene. Ellers må du ta opp kjøttet mens raspeballene koker.
  1. Skrell kålrot og gulrot og skjær i mindre biter. Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Ha i fløte og smør og smak til med salt og pepper.

Server lettsaltet lammekjøtt med raspeballer og kålrotstappe. Litt sirup på raspeballene smaker godt.

Blir det raspeballer til overs, så kan de skjæres i skiver og varmes i stekepannen dagen etter.
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.