Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Eltefrie rundstykker

Slow food

Nå som mange har ekstra god tid kan det være en fin anledning til å ta i bruk kjøkkenet litt mer. Timene som ikke strakk til før, har vi nå mange av.

La gode råvarer langtidskoke eller langtidssteke for den ekstra gode middagen, kok kraft av rester i kjøleskapet eller bak gode brød og andre bakevarer!

Vi gir deg tips og anbefalinger til hva du kan lage når du har litt ekstra tid!

Langtidskoke

Langtidstilberedning av råvarer er en flott måte å få en deilig middag på. Matlagingsbiten går fort, mens råvarene står og godgjør seg i mange timer. Retten kan enten settes på komfyren eller inn i ovnen. Dette gjør kjøttet saftig og utrolig mørt.

Prøv en varmende tradisjonell kjøttsuppe laget på lammekjøtt eller storfe. Dette er en av de raskere rettene hvor kjøttet bare skal trekke i en time. Perfekt om du ikke har så mange timer å ta av. En tradisjonell ertesuppe med svineknoke er god, solid bondekost som egner seg året rundt. Her skal svineknoken småkoke i kjelen i tre timer og resultatet er saftig og mørt!

Tradisjonell ertesuppe med svineknoke

Mange husker en klassisk lammefrikassé som søndagsmiddag hjemme hos mor. Det smaker like godt i dag, så her er det bare å sette i gang. Lammekjøttet skal trekke i ca. 45 minutter. Med litt ekstra tid og omsorg forvandles lammeskank til en av de møreste og mest smakfulle lammerettene. Velger du et litt mørkt og kraftig øl, får du en saus du aldri har smakt maken til! Om du har tilgang på reinsdyrskank er dette en super rett å prøve. Reinsdyr tåler kraftige og fyldige smaker som for eksempel einebær som vi har brukt i denne oppskriften. 

Reinsdyrskank med rotgrønnsaker

Kraft

Grunnoppskrift på kjøttkraft

Kraft er et godt grunnlag for god smak til sauser og supper. Er det litt kjøtt på beina blir det bedre og sterkere kraft. Jo mer beina er oppdelt jo mer kraft blir det trukket ut. Kraft kan lages både lys og mørk. Har du viltkjøtt eller reinsdyrkjøtt kan du lage nydelig kraft av dette også. Grønnsakskraft er ypperlig å lage om man har grønnsaksrester og skalldyrkraft gir en nydelig aroma til supper, sauser og reduseringer. Du kan også lage kraft av fisk, men ikke kok den for lenge- da blir det lim. Kylling- og hønsekraft er et utmerket utgangspunkt for en god saus eller som en god, varmende drikk. 

Kraftkoking

Bakst

Dette er en perfekt tid for å bake på kjøkkenet. Bakst tar ofte litt tid og om du langtidshever eller kaldhever får du et enda bedre resultat. Gammelt brød kan også med fordel brukes på nytt igjen. Sjekk ut #diggigjen, hacks for mindre matsvinn

Surdeig er absolutt ikke fort gjort og trenger masse omsorg underveis, men smaker desto bedre! Å bake surdeigsbrød tar tid, men belønningen blir smakfulle og holdbare brød. 

Eltefritt grytebrød, eltefritt brød eller no-knead-bread om du vil, er en etterhvert velkjent brødbakingsteknikk som krever litt planlegging, men likevel minimal innsats. Belønningen er et luftig og saftig brød, med en perfekt sprø skorpe. Teknikken kan brukes til mange oppskrifter som for eksempel rundstykker, brød, glutenfritt brød eller pizzadeig.

Kaldheving er en teknikk som går ut på å lage deigen med kaldt vann og la heve i kjøleskapet over natten med mindre gjær enn man vanligvis ville brukt. Resultatet er et saftig og godt bakeverk.

Eltefrie rundstykker

Fermentering, sylting og konservering

Konserveringsteknikker som røking, speking, safting, sylting, graving og raking (fermentering) ble flittig brukt før i tiden og har nå kommet tilbake i full fart. Ved å konservere mat gjennom fermentering, sylting og andre måter hemmer man vekst av uønskede bakterier. Ikke nok med det, det tar den kulinariske smaksopplevelsen til nye høyder.

Fermentering

Det meste av maten vi spiser er på en eller annen måte fermentert. Fermentering er en ypperlig måte å konservere matvarer og utvikle gode melkesyrebakterier. Kimchi består av fermenterte grønnsaker, ofte med kinakål som hovedingrediens og passer veldig bra til forskjellige retter. Fermenterer du finsnittet hodekål/ rødkål får du sauerkraut som er et nydelig tilbehør til f.eks svin eller andre kjøttretter. Ønsker du å ta fermenteringen et steg videre kan du lage ost. Ferskost er nok den aller enkleste hvor det handler om å fjerne så mye som mulig væske fra yoghurt. Dette gir en syrlig og kremete ost.

Kimchi 

Sylting

Sylting er også en fin måte å konservere- og oppbevare mat på. Man kan sylte alt fra grønnsaker (sursylting), som disse syltede rødbetene eller disse balsamicosyltede sjalottløkene som passer perfekt til mange typer retter. Vil du heller lage syltetøy kan du se vår oppskrift på blåbærsyltetøy, jordbærsyltetøy eller noe mer utradisjonelt som baconmarmelade. Lag et par krukker når du først holder på så har du fine gaver å gi fremover. Syltetøy kan lages med både ferske og frosne bær.

Hjemmelaget blåbærsyltetøy

Graving, speking, tørking og røking

Konservering av kjøtt og fisk har lenge vært en del av vår tradisjon og det fins flere måter å gjøre dette på. Graving av kjøtt og fisk var tidligere en metode hvor man dekket råvaren med salt og gravde den ned under jorden. Den dag i dag trenger vi ikke å grave den ned, men vi dekker råvaren med salt, sukker og smakstilsetninger for en deilig smaksopplevelse. Prøv en klassisk gravlaks til frokosten eller prøv deg på noe mer utradisjonelt som gravet hjortefilet eller lammekjøtt.

Speking er i utgangspunktet en gammel konserveringsmetode, som vi fortsatt benytter oss av, ikke for selve konserveringen sin skyld, men på grunn av tradisjoner og den gode smaken på produktene. Ønsker du å utforske speking av kjøtt kan du sjekke ut hvordan man lager sitt eget fenalår eller hjemmelaget spekeskinke.

Å tørke mat gir en fin og konsentrert smak på det man tørket. Det gjør det også mulig å oppbevare råvarene over lengere tid, om det blir oppbevart tørt og svalt. Man kan tørke frukt og bær som disse jordbærene eller epleskivene, man kan tørke høstens sopp og til og med kjøtt som reinsdyrkjøtt og beef jerky!

Røyking foregår som oftest industrielt. Men det er ingenting i veien for at du kan prøve deg på dette hjemme. Du må ha litt utstyr og ta noen forhåndsregler. Hva med å lage eget bacon eller akevittpølser?

Kos dere med oppskriftene og bruk ekstra god til på kjøkkenet i disse tider, det kommer godt med! 

Sist oppdatert: tirsdag 31. mars 2020

Podcast-episode: Kimchi og fermentering for nybegynnere

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB15 19.04.2024 12:52:52