Hjemmelaget ferskost

Kategori
Familien
Vanskelighetsgrad
Enkel
Tid
Over 60 min

Det er mange måter å lage ferskost på, og dette er nok den aller enkleste. Her handler det om å fjerne så mye væske som mulig fra yoghurt, noe som gir en syrlig ferskost med nydelig kremaktig konsistens - i Midtøsten kjent som labneh.

Ingredienser

Gir ca 200 g ferskost

  • ½ l yoghurt naturell eller gresk/tyrkisk yoghurt
  • ¼ ts salt
  • 2 ss hakkede friske urter (f.eks. gressløk, persille, dill eller kjørvel)
  • ¼ ts kvernet pepper

Slik gjør du

  1. Legg kaffefilter eller et fint klede i et dørslag og plasser dørslaget over en bolle. Hell i yoghurten. Plasser bollen i kjøleskapet og la yoghurten stå og renne av seg i minst 1 time. Jo lenger den står, jo mer væske (myse) renner ut og jo fastere blir ferskosten.
  2. Når ferskosten har den konsistensen du ønsker, kan du smake den til med litt salt. Så er osten klar til servering - helt naturell, eller med et dryss kvernet pepper og hakkede urter.

I Midtøsten kalles denne ferskosten labneh, og blir ofte formet til små kuler og rullet i urter, eller servert sammen med oliven og olivenolje.

Mysen som renner av yoghurten kan brukes for eksempel i brøddeig. Den kan også brukes i fermentering av for eksempel grønnsaker.

Du kan også smake til ferskosten med chili, finhakket paprika eller nøtter. Den kan også brukes i ostekake.

Osten er holdbar i ca 1 uke i kjøleskap.

Her kan du lære mer om andre måter å lage ferskost på.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.