Skalldyrkraft

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Lag kraft på skallet fra skalldyr og du vil sitte igjen med en meget smakfull og aromatisk basis for både suppe og saus. 

Ingredienser

  • 1 kg skall av reker hummer, krabbe eller sjøkreps
  • 2 ss olivenolje
  • 1 stk løk
  • 1 stk gulrot
  • 112 l vann
  • 12 bunt bladpersille eller stilkene
  • 12 ts salt
  • 14 ts malt hvit pepper
  • 12 ts sukker

Slik gjør du

      Oppskriften gir 1 liter kraft.

  1. Stek skall, grovkuttede grønnsaker og persille i en varm kjele med olivenolje i 3-4 minutter. Tilsett salt, pepper og sukker.  
  2. Tilsett kaldt vann til det dekker og kok opp langsomt.
    Mengden vann kan her variere, siden typen skalldyr varierer i volum. Du kan også velge å erstatte deler av vannmengden med hvitvin. Hvitvin gir nemlig kraften en ekstra god smaksdimensjon. Bruk i så tilfelle en halvtørr eller tørr hvitvin.
  3. Skum av skummet som samler seg i overflaten. Jo mer du skummer, jo klarere og mer transparent blir kraften til slutt. Kok i 45 minutter- 1 time.
  4. Sil kraften gjennom en tynnmasket sil. Husk å sette en bolle under silen og gjerne et gryteunderlag eller fjøl under bollen.
  5. Nå er kraften klar til videre bruk. Om du ikke skal bruke kraften med en gang bør du helle kraften over på mindre beholdere, slik som f.eks. glass, plastbeholdere eller andre egnede beholdere beregnet for mat. På den måten avkjøles kraften fortere og holdbarheten forlenges. Avkjøl før du setter kraften i kjøleskap eller frys.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.