Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Lys kraft

Lys kraft

Ingredienser

1  porsjoner

Til 2,5 liter ferdig kraft:

  • 2,5 kg kraftbein (bein fra storfe)
  • 200 g gulrot
  • 200 g løk
  • 200 g persillerot eller sellerirot
  • 100 g purre
  • 4 l vann
  • 10 g salt
  • 10 g hel pepper
  • 2 stk. laurbærblad
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 1284 kcal
Fett 2 g
Protein 260 g
Karbohydrater 41 g
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Om du tar deg tid til å koke kraft selv, vil du raskt oppdage at kraften bidrar til å få maten opp i en ny smaksdivisjon. Egenkokt kraft er noe helt spesielt, og vil gi deg mye matglede.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

1  porsjoner

Til 2,5 liter ferdig kraft:

  • 2,5 kg kraftbein (bein fra storfe)
  • 200 g gulrot
  • 200 g løk
  • 200 g persillerot eller sellerirot
  • 100 g purre
  • 4 l vann
  • 10 g salt
  • 10 g hel pepper
  • 2 stk. laurbærblad
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 1284 kcal
Fett 2 g
Protein 260 g
Karbohydrater 41 g

Slik gjør du

  1. Ha kraftbein i en kjele.
  2. Vask og skjær grønnsakene i grove biter og ha dem i kjelen sammen med salt, hel sort pepper og laurbærblad. Tilsett kaldt vann til det dekker, og kok opp langsomt.
  3. Skum av skummet som samler seg i overflaten underveis i kokingen. Jo mer du skummer, jo klarere og mer transparent blir kraften til slutt. Kok i 4-5 timer.
  4. Sil kraften gjennom en tynnmasket sil. Husk å sette en bolle under silen og gjerne et gryteunderlag under bollen.
    For å få en fyldigere kraft som er enda rikere på smak kan du koke kraften ytterligere etter at ben og andre smaksgivende ingredienser er silt fra. Mange velger å koke kraften så lenge at halvparten av vannmengden fordamper. Man ender da opp med noe man på kokkenes fagspråk kaller «glace». Koker man bort 1/3 av vanninnholdet kaller man kraften for en demi-glace.
  5. Nå er kraften klar til videre bruk. Om du ikke skal bruke kraften med en gang bør du helle kraften over på mindre beholdere, slik som f.eks. glass, plastbeholdere eller andre egnede beholdere beregnet for mat. På den måten avkjøles kraften fortere og holdbarheten forlenges. Avkjøl før du setter kraften i kjøleskap eller frys.
    Under koking smelter mesteparten av fettet ut i kraften. Når kraften er avkjølt, danner det seg et fettlokk som er enkelt å ta av før videre bruk.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.11769, server:MP-PRD-WEB12 10.10.2024 12:12:54