Tørket sopp

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Enkel
Tid
Over 60 min

Å tørke sopp er veldig enkelt, og gjør at du kan ha sopp til supper, gryter, brød og annet godt igjennom hele vinteren. 

Ingredienser

  • 300 g fersk sopp

Slik gjør du

  1. Rens soppen, og skjær den i tynne skiver.
  2. Spre soppen ut på matpapir eller bakepapir på stekebrett, og plasser brettene i stekeovnen. Har du varmluftsovn kan du tørke opptil tre – fire brett av gangen. En temperatur på rundt 40 °C er gunstig – da bevarer soppen fargen godt – er temperaturen høyere kan soppen bli svart og udelikat. Er den lavere vil tørkingen ta for lang tid, og soppen vil begynne å råtne og må kastes.
  3. La soppen stå cirka et døgn (noen ganger opptil to døgn) med ovnsdøren på gløtt (sett inn en tresleiv eller liknende). Det er viktig at væske som fordamper fra soppen slipper ut av ovnen.Soppen er porøs, og hvis den blir vasket, trekker den til seg vann som en svamp og mister næring, smak og tekstur. Soppen skal derfor børstes ren, ikke skylles, før bruk. Er det helt nødvendig å skylle soppen, gjør du det rett før bruk. 
  4. Sjekk hvordan det går med soppen underveis. Noen ganger er det nødvendig å snu litt på dem.Når soppen er ferdig tørket skal den være ganske ”sprø” og tydelig tørr. 
  5. Ha den på rene, tørre glass og skru lokket til. Du kan også ha den i papirpose eller plastpose, men da må du passe på at den ikke blir fuktig - fuktighet er tørket sopp sin verste fiende.

Har du laget tørket kjøtt noen gang? Her i landet har vi tradisjon for å lage tørket reinsdyrkjøtt.

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.