Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Beef Jerky - tørket oksekjøtt

Beef Jerky - tørket oksekjøtt

Ingredienser

porsjoner
  • 400 g mørt biffkjøtt i strimler
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 2 ts grillkrydder eller kryddermix
  • 1 ss finhakket frisk koriander
  • 0,5 dl worchestershiresaus
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (10)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Jerky kommer fra inkaenes ord for tørket kjøtt, ch'arki. Fjellfolket tørket lamakjøtt og brukte det som reisemat. Den sterke solen og den kalde fjelluften var perfekt for å lage kjøtt med lang holdbarhet uten nedkjøling. Beef Jerky er veldig vanlig i USA. Jerky er perfekt som snacks på tur og veldig enkelt å lage selv.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 400 g mørt biffkjøtt i strimler
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 2 ts grillkrydder eller kryddermix
  • 1 ss finhakket frisk koriander
  • 0,5 dl worchestershiresaus

Slik gjør du

  1. Skjær kjøttet i tynne skiver.
  2. Bland krydder, og worchestershire-saus, og hell over kjøttet. La det marinere natten over i kjøleskap.
  3. Legg kjøttet på bakepapir i langpanna i ovnen. Stek på 50 grader i ca. 8 timer, til kjøttet er tørt og "sprøtt". Ha ovnsdøra på gløtt.

Spis tørket kjøtt som et godt energitilskudd, eller rett og slett som snacks i fjellet.

 

Vi har lange tradisjoner for å lage tørket reinsdyrkjøtt.

 

Tips:

Den oppgitte temperaturen på 50 grader er så lav fordi kjøttet skal tørke og ikke bli varmebehandlet slik at proteinene koagulerer. Kjøttet skal fortsatt være "halvrått" men tørket. Har du en unøyaktig termostat i ovnen din, kan temperaturen komme opp i over 75 grader. Dette kan skje i noen komfyrer hvis termostaten er litt treg med å koble ut.

Og når vi vet at moderne komfyrer varmes fort opp, og er godt isolert, er det lett å forstå at temperaturen fort kan bli for høy under stekingen. Det skal ikke mange minuttene til for å gjennomkoke et tynt stykke kjøtt.

Vi har opplevd det samme problemet ved langtidssteking av store stykker, (70 grader i 8-12 timer) at temperaturen svinger fra under 70 grader til nesten opp 100 grader under stekeprosessen. Derfor har vi ikke noe om langtidssteking på våre sider. 

Med å ha døra på gløtt, får man en raskere uttørking, og du unngår at temperaturen stiger etter at en eventuelt "litt treg" termostat har koblet seg ut = jevnere temperatur rundt 50 grader.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB11 19.04.2024 06:43:10