Fiskekraft

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Den aller beste fiskekraften lager du selv, og da gjerne med bein, hode og avskjær fra hvite fiskeslag. En god kraft utgjør selve «grunnmuren» i en god suppe eller saus til fiskeretter.  

Ingredienser

1
Porsjoner
  • 2 kg fiskeben avskjær eller hode
  • 2 l kaldt vann
  • 2 stk løk
  • 12 stk sellerirot
  • 1 stk fennikel
  • 1 ts hel hvit pepper
  • 1 stk laurbærblad

Slik gjør du

  1. Skyll og rens fiskebein i kaldt, rennende vann. Fjern gjeller og blodrand. Del fiskebeina grovt og evt. hodet i to om det er stort. Legg alt i en kjele.
  2. Vask og skjær grønnsakene i grove biter. Ha grønnsakene, hel hvit pepper og laurbærblad i kjelen med fiskebein.
  3. Tilsett kaldt vann til det dekker og kok opp langsomt.
    Her kan du velge å erstatte deler av vannmengden med hvitvin. Hvitvin gir kraften en ekstra god smaksdimensjon. Bruk i så tilfelle en halvtørr eller tørr hvitvin.
  4. Skum av skummet som samler seg i overflaten. Jo mer du skummer, jo klarere og mer transparent blir kraften til slutt. Kok i 45 minutter- 1 time.
  5. Sil kraften gjennom en tynnmasket sil. Husk å sette en bolle under silen og gjerne et gryteunderlag under bollen.
  6. Nå er kraften klar til videre bruk. Om du ikke skal bruke kraften med en gang bør du helle kraften over på mindre beholdere, slik som f.eks. glass, plastbeholdere eller andre egnede beholdere beregnet for mat. På den måten avkjøles kraften fortere og holdbarheten forlenges. Avkjøl før du setter kraften i kjøleskap eller frys.
    For å få en fyldigere kraft, som er enda rikere på smak, kan du koke kraften ytterligere etter at ben og andre smaksgivende ingredienser er silt fra. Mange velger å koke kraften så lenge at halvparten av vannmengden fordamper. Man ender da opp med noe man på kokkenes fagspråk kaller «glace». Koker man bort 1/3 av vanninnholdet kaller man kraften for en demi-glace.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.