Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Elghakk

Skogens konge på menyen

Elgkjøtt er et supert utgangspunkt enten du skal lage norsk tradisjonsmat til hverdags eller du vil servere gjestene dine retter med eksklusivt tilsnitt.

Vi har lang tradisjon med å lage mat av elg Norge, men elgkjøttet har stort sett vært forbeholdt jegere og deres familie. De senere årene har derimot kjøttbedriftene i økende grad tatt inn og omsatt elgkjøtt, slik at ”skogens konge” har blitt tilgjengelig både for restauranter og vanlige forbrukere. Utvalget av elgkjøtt i butikken vil variere, og er nok enklest å finne i butikker med godt vareutvalg i løpet av sesongen. Elgjakta starter fra slutten av september og varer i enkelte distrikt helt ut november.

Bruk steke- og koketips for storfe

Elg kan sammenlignes storfe størrelsesmessig, og deles opp etter den samme malen. Elgstek, grytekjøtt av elg, kvernet elgkjøtt (elghakk) og fileter som du finner i butikken tilberedes etter samme matlaginsprinsipper som storfe. Vi anbefaler derfor steke- og koketips for storfe som en tilberedningsguide.
 
Har du kjøpt elgkjøtt privat er det viktig å vite litt om hvilket dyr det kommer fra og om hvilke stykningsdeler som er møre eller mindre mørt. Mens det møre kjøttet er godt egnet for steking, er det mindre møre kjøttet supert som kokekjøtt til supper og gryter. I tillegg blir en del av dette kjøttet kvernet og solgt som elghakk.

Tradisjonsmat og gjestemat

Retter med elg kan grovt sett deles i to kategorier. Det er tradisjonsmat med klassiske retter og gjestemat med spennende tilbehør og eksklusivt tilsnitt. Det finnes mange spennende, lokale retter med elg. Disse varierer fra distrikt til distrikt. De som har god tilgang på elgkjøtt bruker også mye elg i det daglige kostholdet.
 
Mange forbinder elg med smakfulle fløtesauser og kremete tilbehør, men viltkjøttet kan like gjerne serveres enkelt og hverdagslig. I høyremargen finner du fristende oppskrifter med elg til både hverdag og fest.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB15 18.07.2024 16:54:52