Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Koking av kjøtt

Koking og trekking

Koking av kjøtt er en god gammel tradisjon som kommer i nye matrender. Supper og gryter som er basert på kokt kjøtt gir kraftfull smak og kan varieres på langt flere måter enn den kjente og velsmakende suppen.

Til koking kan du bruke kjøtt fra forparten på storfe eller annet kjøtt som er mindre mørt. Kjøtt fra forpart har mer bein og mer utviklede muskler enn kjøtt fra bakpart, og egner seg derfor best til koking. Koketiden varierer med størrelse og mørhet på kjøttet. Kjøttet er ferdig kokt når det løsner fra beinet. Dersom du koker store porsjoner kjøtt, fjerner bein og avkjøler det, har du et supert utgangspunkt for mange raske middagsretter. Rens kjøttet fra beina mens det er lunkent, da slipper det lettere og du sparer en del tid.

Slik koker du kjøtt

 1. Beregn ca. 1 1/2 l vann og 2 ts salt per kilo kjøtt. Kok opp vannet og tilsett salt. Legg i kjøttet og kok opp på nytt. Vannet skal koke når kjøttstykket legges i, da lukkes porene i kjøttet og den smakfulle saften forblir inne i kjøttstykket.
 2. Fjern skummet slik at kraften blir klar. (Skum = stivnede proteinrester.)
 3. Tilsett hel pepper, løk, gulrot og en suppekvast. Senk varmen slik at kjøttet ikke koker, men trekker ved ca. 90 °C. La kjøttet trekke til det er mørt, og slipper beina, ca. 2 timer.
 4. Ta kjøttet opp med en hullsleiv når det er ferdig kokt. Sil kraften og bruk den til suppe, saus eller som basis til en gryterett.

NB! Det går ikke raskere om du «boblekoker». Da blir kjøttet tørt, hardt og seigt.

Tips:
Suppekvast gir god smak til kraften. Bruk purre, persille, timian eller andre urter. Knyt sammen med hyssing og la den trekke med kjøttet. Kast suppekvasten etterpå.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

  Flere yummy ideer til deg!

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB12 15.07.2024 03:21:04