Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Toppbilder - Anette

Rask lunsj på hjemmekontor

Du starter friskt med kaffekoppen om morgenen, men kjenner etter hvert at du blir mer og mer ukonsentrert og sliten. Du tar en ny kaffe, som holder deg et par timer til, men energien daler. Det du trenger en enkel og næringsrik lunsj!

Du trenger påfyll! Påfyll for å holde både konsentrasjonen og humøret oppe. Mange av oss glemmer å ta den sårt trengte pausen på hjemmekontoret. Det er ingen kantine eller lunsjrom som åpner med ferdiglagde fristelser – ikke har du forberedt den gode gamle matpakken på morgenen heller. Men, det er viktig å ta pauser, både fordi kroppen trenger en strekk, hodet trenger en avkobling, og i tillegg trenger du påfyll av næringsrik og godt mat.

Det trenger ikke være så vanskelig eller ta altfor lang tid. Vi har samlet noen gode tips til deg på raske, enkle lunsjalternativer. Og, mye av det du trenger finner du garantert i kjøleskapet ditt!

Brødskive med ost og skinke

Smørbrød med ost og skinke

Dette er kanskje nordmenns go-to alternativ nummer 1. En klassisk grov brødskive med ost og skinke. Enkelt, sunt og godt! Legger du til litt grønt som salat, cherrytomater og spirer får du litt flere vitaminer og skiven blir straks mer fristende. Lunsjen lager du på under 5 minutter, og den gir deg påfyll av både fiber, proteiner og kalsium.

 

Baguette med skibke og eggesalat

Grov baguette med kyllingpålegg og eggesalat

Kok egg, avkjøl og bland sammen eggene med litt majones, rømme eller kesam til en enkel eggesalat. Smak til med salt og pepper. Fyll en rykende fersk baguette med noen salatblader, kylling- eller kalkunpålegg og eggesalaten. Topp med finhakket vårløk og kvernet pepper. Igjen, fristende lunsj på 10 minutter. Eggesalaten holder seg fint i kjøleskapet 3-4 dager, så lag gjerne en litt større porsjon du kan ha stående. Egg er næringsrik mat og en god kilde til proteiner, vitamin D og B12, og med grov baguette får du også godt med fiber.

Brødskive med fiskekake

Smørbrød med fiskekake

En skive som er minst like rask å lage. Fiskekaker er like godt kalde som varme – ta det du liker best. Fyll på med grønt! Og, vær litt vill. Kutt agurken andre veien – altså på langs. Da får du lange, fine strimler du kan dandere med. Lekkert for øye og godt for magen. Et salatblad, noen sukkererter og litt friske urter eller karse, og lunsjen er servert. Sammen med fiber fra brødskiva, så gir fiskekaken påfyll av proteiner, umettet fett og jod.

Vaffel med egg og tomat

Lunsjvaffel med egg og tomat

Lag en lunsjvaffel! Prøv en søtpotetvaffel, eller lag favorittrøren på vafler. Bytt gjerne ut halvparten av hvetemelet med sammalt hvete eller havregryn, da får du grovere vafler med mer fiber, som metter mer. Bruker du ferdig vaffelmix, kan du også gjøre røren grovere ved å ha i litt havregryn. Topp vaflene med litt majones, ruccula, kokt egg og tomat i skiver. Friske urter eller finhakket vårløk er godt både som pynt eller grovhakket i røren. Et lunsjalternativ som kanskje tar litt ekstra tid, men som absolutt gir deg både gode smaker, næringsstoffer og ekstra påfyll!

Brødmat i matpakken

Grove kornprodukter er best

Aller best er det om du går for grovt brød, knekkebrød eller polarbrød fordi grove kornprodukter er en god energikilde, og rike på fiber som holder deg mett lengre. Er du usikker på hva som er grovt, kan du bruke brødskala`n som er grovhetsmerking av brød og brødvarer.

Torunn Nordbø, i Opplysningskontoret for brød og korn, gir oss 5 gode grunner til hvorfor vi skal velge grovt. Grove brød og kornprodukter inneholder langsomme karbohydrater. Disse bidrar til til et mer stabilt blodsukkernivå og god metthetsfølelse, som er nyttig for konsentrasjon og læring, sier hun.

Les mer på brød og korn >>> Gå for grovt

Brødskive med egg og tomat

Velg proteinrikt pålegg

Velg pålegg som kokt skinke, leverpostei, egg, ost eller fiskepålegg, det er gode kilder til proteiner. Det er et næringsstoff vi trenger for å bygge opp nye celler, og vedlikeholde og reparere gamle. Proteiner gir også god metthetsfølelse. Som variasjon er også smørbare, vegetariske pålegg av bønner og linser fine påleggsalternativ.

Les mer >>> Vet du hva fullverdig proteiner er?

Frukt og grønt til matpakken

Husk også påfyll av frukt og grønt

Frukt, grønnsaker og bær er gode kilder til vitaminer og mineraler kroppen trenger. Del gjerne opp frukt og grønnsaker i mindre biter og ha det stående klart i kjøleskapet eller ved siden av pc’n. Da øker sjansen for at du spiser den, og du unngår kanskje søtsug etter mer energirike matvarer og snop.

Les mer >>> Derfor er mye grønt bra for deg

En liten strekk

Til slutt, husk også å ta en pause med litt bøy og tøy, eller gå en rask tur. Mange har ikke den beste arbeidsstillingen på hjemmekontoret, og da er det ekstra viktig å bevege litt på kroppen innimellom. Gjør noen enkle øvelser som setter i gang blodsirkulasjonen og kanskje får opp pulsen litt. Da vil også konsentrasjonen og fokuset bli bedre.

Urban dans

God arbeidslyst!

Les mer >>> 5 middagsfavoritter du gjør sunnere med få grep

Les mer >>> Smarte matbytter for en sunnere hverdag

Artikkelen er skrevet i samarbeid med Opplysningskontoret for brød og korn.

Sist oppdatert: onsdag 27. januar 2021

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9324, server:MP-PRD-WEB15 17.06.2024 02:13:00