Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Grønnsaker, frukt og bær

Grønnsaker, frukt og bær

Du bør ha flere måltider med grønnsaker, frukt og bær enn uten. Det er bra for helsa og gir kroppen påfyll av vitaminer, antioksidanter og fiber. Og ikke minst tilfører grønt nydelig smak og farge til maten!

Grønnsaker, frukt og bær er en fargerik og variert matvaregruppe som smaker alt fra søtt og surt til bittert, og som du kan spise masse av hver dag.

I Norge dyrker vi mest gulrot, løk, agurker, tomater, hodekål, kålrot og gulrot. Det produseres også noe blomkål, isbergsalat, brokkoli, kinakål og purre. Fra norsk fruktproduksjon får vi i hovedsak epler og jordbær.

Omtrent 70% av grønnsakene, frukten og bærene vi spiser i Norge er importert.

Nedenfor får du svar på hvorfor grønt er bra for oss, og hvor mye det er anbefalt å spise.

Hvilke næringsstoffer får vi fra grønnsaker, frukt og bær?

En grunn til at grønnsaker, frukt og bær er bra å spise er at det er næringsrik mat som gir påfyll av vitaminer, mineraler og fiber. Hele 33% av fiberinntaket vårt kommer fra grønnsaker, frukt og bær. Å spise fiberrike matvarer gir god metthetsfølelse og et mer stabilt blodsukker. I det norske kostholdet bidrar grønnsaker, frukt og bær også med betydelig mengder av betakaroten, vitamin C, E og B6, folat og kalium. For eksempel, 86% av C-vitamin inntaket kommer fra denne matvaregruppen. Noen av oppgavene disse vitaminene og mineralene har i kroppen din:

 • Betakaroten bidrar til frisk hud, godt syn og normalt immunforsvar.
 • Vitamin C bidrar til å beskytte cellene våre, normal energiomsetning og øke opptaket av jern.
 • Vitamin E bidrar til å beskytte cellene våre mot skader.
 • Vitamin B6 bidrar til normal forbrenning og produksjon av hormoner.
 • Folat bidrar til celledeling og produksjon av nye blodceller.
 • Kalium bidrar til å opprettholde væskebalanse, regulere blodtrykket og at nervesystemet vårt fungerer normalt.

Frukt og grønt er også en god kilde til antioksidanter, som er en viktig del av immunforsvaret vårt.

Har du hørt at det er mye sukker i frukt? Ja, frukt inneholder litt sukker, men fruktsukkeret kommer i en pakke sammen med vann, fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Så sukkerinnholdet er ingen grunn til å ikke spise frukt.

Grønnsaker, frukt, bær og helse

Grønt gir deg ikke bare god næring, men er også bra for helsa di på lang sikt. Forskningen viser at det er en sammenheng mellom høyt inntak av frukt, bær og grønnsaker og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og flere kreftformer. De ulike typene av frukt, bær og grønnsaker har ulikt innhold av næringsstoffer, så det beste er å spise variert av ulike sorter.

Grønnsaker, frukt og bær inneholder generelt mye vann og lite fett, og gir dermed lite energi (kalorier) og er mat med såkalt lav energitetthet. Det er noen unntak, for eksempel avokado som er rik på umettet fett. Foruten vann, er det primært karbohydrater og fiber i frukt og grønt. Inntak av matvarer med lav energitetthet og fiberrike matvarer kan være gunstig for å holde en stabil kroppsvekt.

Hvor mye grønt bør jeg spise?

Vi bør spise minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag, hvorav halvparten av «5 om dagen» bør være grønnsaker.

Én porsjon tilsvarer 100 gram, og kan for eksempel være en liten bolle med salat, en gulrot eller et eple. Ett glass juice av frukt og/eller grønnsaker kan inngå som en del av «5 om dagen». Juice inneholder generelt noe mindre fiber og vitaminer enn frukten eller grønnsaken den kommer fra. Hel frukt/hele grønnsaker kan gi mer metthetsfølelse enn juice.

Du kan bruke både friske, hermetiske, frosne og varmebehandlede grønnsaker, frukt og bær. Mulighetene er mange, og varier gjerne mellom ulike sorter og farger.

Prøv å gjør det til en vane å inkludere noe grønt i alle dagens måltider. Da er det lettere å få i seg den anbefalte mengden. Husk at grønnsaker i gryteretter, supper, sauser, på pizza og frukt og bær i desserter teller det også.

Bli inspirert til å lage noen nye grønne retter i podcast-episoden "Roten til alt godt".

Poteter, belgvekster, nøtter, frø, krydder og urter inngår ikke i «5 om dagen» anbefalingen. Disse matvarene har imidlertid ofte et høyt innhold av næringsstoffer og hører med i et variert og sunt kosthold. Her kan du lese mer om næringsinnhold i poteterbelgvekster og nøtter

Inntaket av grønnsaker og frukt i Norge

Det gjennomføres nasjonale kostholdsundersøkelser av hvor mye vi spiser av de ulike matvaregruppene. Siste undersøkelsen (2010/11) viste at gjennomsnittlig daglig inntak av grønnsaker, frukt og bær er 340 gram, hvorav rundt 1/3 er grønnsaker. Kvinner og eldre aldersgrupper er generelt litt flinkere til å spise frukt og bær daglig enn henholdsvis menn og yngre.

Cirka 3/4 av befolkningen spiser mindre enn de anbefalte fem porsjonene med grønnsaker, frukt og bær. Det er spesielt grønnsaker mange ikke får i seg nok av.

Sist oppdatert: lørdag 7. november 2020

Helsedirektoratet (2012). Norkost 3. En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010-11.

Helsedirektoratet (2014). Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.

Helsenorge.no (2014, 16. juni). Kostråd: Spis minst fem om dagen.

Helsedirektoratet (2017). Utviklingen i norsk kosthold 2017. 

Nasjonalt råd for ernæring (2011). Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag.

Matvaretabellen.no (2017, 30. mai). Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo.

Sand, O., Sjaastad, Ø. V., Haug, E., & Bjålie, J. G. (2006). Menneskekroppen. Fysiologi og anatomi.

Pedersen, J. I., Hjartåker, A. & Anderssen, S. A. (2009). Grunnleggende ernæringslære.

World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research (2017). Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity and Colorectal Cancer. 

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB15 25.05.2024 03:36:57