Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Egg i kartong

Podcast-episode: Campaign sound cloud block Egg kan mer enn du tror

Det nyttige egget

I tillegg til egenskaper som gjør egg til en viktig ingrediens i matlagingen, er egget også en næringsrik matvare.

Egg er en naturlig del av et sunt og variert kosthold. Det er rikt på proteiner, vitaminer og mineraler som er bra for kroppen. Egg er også en lett anvendelig matvare. Frokostomelett, speilegg og eggerøre er tre kjappe varmretter du kan lage til frokost. Det kan også inngå i retter eller være hovedingrediens i alt fra en fristende lunsj, til middag eller noe godt til kvelds.

Naturens egen vitaminkapsel

Egg inneholder mange av de næringsstoffene vi trenger. En porsjonsomelett bestående av to egg har et høyt innhold av protein og er rik på vitamin B2 (riboflavin), folat, vitamin B12, fosfor, vitamin D, vitamin E og selen, og inneholder også vitamin A, jod og jern. Det er altså mange gode grunner til å elske egg

Protein i egg

Protein fra egg inneholder alle aminosyrene kroppen vår trenger. Derfor sier vi at proteinet i egg har svært god kvalitet.

Hvor stor andel av egget som er plomme og hvor mye som er hvite avhenger litt av størrelsen, men for et vanlig egg så vil snaue 2/3 være eggehvite, og litt i overkant av 1/3 vil være plomme. Eggehviten er fettfri og har få kalorier, mens fettet og mesteparten av vitaminene sitter i eggeplommen. I forhold til vekt, så er proteininnholdet høyere i plommen, men i ett enkelt egg så er proteinmengden ganske jevnt fordelt mellom hvite og plomme. I ett hønseegg er det et sted mellom sju og ti gram protein avhengig av størrelsen på egget. 

Mye tyder på at et kosthold med nok protein kombinert med langsomme karbohydrater, gjør det lettere å holde vekten stabil eller gå ned i vekt hvis det er målet. Dette skyldes blant annet at protein metter godt og lenge, det samme gjør fullkornsprodukter. Fullkornsprodukter gir mer fiber, vitaminer, mineraler og en langsommere blodsukkerstigning enn produkter av hvitt mel og kalles derfor ofte for langsomme karbohydrater.

Fakta om egg

  • Et norsk gjennomsnittsegg veier ca. 63 g. Av dette er ca. 30 % plomme, 60 % hvite og 10 % skall. Plommen har både høyere energi- og næringsinnhold enn hviten.
  • Et gjennomsnittlig egg inneholder ca. 80 kalorier.

Næringsinnholdet i en porsjonsomelett med to egg, to spiseskjeer vann og litt salt er:
157 kcal, 14 g protein, 11 g fett og i underkant av ett gram karbohydrat.

Egg inneholder også kolesterol, og noen er derfor skeptiske til å spise det hver dag. Men, kolesterolet vi får gjennom maten vi spiser har liten eller ingen påvirkning på kolesterolverdiene i blodet for de aller fleste av oss. Les mer om dette her

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB13 25.05.2024 06:23:00