Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Marvposteier

Julekaker du kan fryse

Det er mange julekaker du kan bake i god tid før jul og fryse ned. Enkelte kaker blir til og med bedre etter at de har vært fryst.

Den siste tiden før jul er ofte hektisk, selv om vi kanskje hadde gode ambisjoner fra året før om at neste år, ja da skal vi starte i god tid før jul. Det er ikke noe problem å starte med julebaksten allerede tidlig i november. Mange tørre julekaker kan oppbevares tørt og mørkt i en typisk julekakeboks i metall, mens andre kaker kan fryses ned og hentes frem igjen når julen nærmer seg. Her er en liten oversikt over hva du kan bake og legge i fryseren.

Kransekake og kransekakestenger

Av kransekakedeig kan du bake både kransekake, kransekakekurv, overflødighetshorn og kransekakestenger. Mange lurer på hvordan de skal få kransekaken seig, og da er det enkle svaret å sette dem i fryseren. Kransekake har god holdbarhet i fryseren, og kan bakes flere måneder i forveien. Kransekake har god holdbarhet i romtemperatur, men faktisk er det også ypperlig å tine og fryse kransekaken flere ganger, siden fryseprosessen tilfører fuktighet til kransekaken.  

Kransekakestenger

Smultringer og hjortetakk

Smultbaksten er ypperlig å få ferdig i god tid før jul, mens det ennå er mildt ute. Det er fordi at da er det enklere å sette opp vinduene på vidt gap etter baksten og lufte ut lukten av smultbakst, uten at det blir iskaldt inne eller at inneplantene dør av frost. Smultringer og hjortetakk kan du fryse ned i passe store fryseposer som du kan ta opp når du trenger dem.

Gjærbakst

Lussekatter eller lussekatter i langpanne kan fint bakes i god tid før Luciadagen, eller en helg eller to på forhånd, og fryses ned. Så kan du ta posen med ferdige lussekatter opp fra fryseren kvelden før, og lune dem litt i ovnen noen minutter før servering.

Julekake og vørterkake, eller julebrød og vørterbrød om du vil, er også vanlig å bake til julehøytiden. Av en porsjon deig får du to kaker av hver, så selv om du fryser ned den ene kaken nå, så har du fortsatt en kake i fryseren som du kan ta opp til jul.

Lussekatter i langpanne

Langpannekaker

Den mest populære langpannekaken de siste årene har vært Sarah Bernard i langpanne. Den består av et lag mandelbunn, et lag sjokoladekrem og sjokoladeglasur på toppen. Mandelbunnen blir ekstra seig og god etter frysing, så her er det bare å sette i gang med bakingen! Del kaken opp i porsjonsstykker og frys ned i en tett plastboks, så kan du ta opp det du trenger etter hvert eller du kan ta opp hele boksen til jul. Kaken kan også oppbevares mange dager i kjøleskap.

Mor Monsen er en tradisjonell, lys formkake med mandelflak, korinter og perlesukker som vi ikke baker bare til jul, men som bakes mye til jul. Mor Monsen er saftig og god, og kan gjerne skjæres opp i porsjonsstykker og fryses ned i tette bokser. Kaken tiner forholdsvis raskt når den settes i romtemperatur.

Mor monsen

Porsjonskaker

Klassiske Sarah Bernard-kaker med mandelbunn, trøffelkrem og sjokoladetrekk smaker helt vidunderlig! Bak dem gjerne tidlig i november og frys dem ned i en tett plastboks i fryseren. Da kan du ta opp kakene i det antallet du trenger til kaffeserveringen.

Det samme gjelder for saftige, smakfulle marvposteier. Elsket av alle som ikke liker såkalte «tørre kaker», men er litt omstendelige å bake. Da er det supert å vite at du kan bake kakene i ro og mak tidlig i juleforberedelsene og legge dem klare i fryseren.

Makroner med gul krem

Eller hva med de små lekre nøttemakronene med gul krem, også kaldt gule bomber? Frys de gjerne ned i små porsjonsbokser, så har du noe ekstra lekkert å hente opp fra fryseren når du skal på julebesøk. 

Risboller har god holdbarhet både i kjøleskap og i fryseren, så her kan du vurdere litt hvor det passer best for deg å oppbevare dem. Du kan rett og slett sette dem der du har best plass. Kakene trenger ikke så lang tid på å tine når du setter dem fram i romtemperatur.

Risboller - høydebilde

Sist oppdatert: torsdag 19. november 2020

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9324, server:MP-PRD-WEB12 16.06.2024 23:05:06