Lussekatter i langpanne

Kategori
Familien
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Luciadagen, 13.desember, feires selvfølgelig med lussekatter! Saftige og gode hveteboller med ekstra fin farge. I denne oppskriften har vi lagtlussekattene i en langpanne - og fått en slags bollekake;)

Ingredienser

1 Porsjoner
  • 7,5 dl hvetemel
  • 1 dl sukker
  • 0,25 ts salt
  • 2,5 dl melk
  • 25 g gjær
  • 0,4 g safran
  • 75 g smør
  • ca. 0,5 dl rosiner
  • 1 stk egg til pensling

Slik gjør du

  1. Ha mel, sukker og salt i bakebollen, rør det raskt sammen. Du kan bruke en kjøkkenmaskin med eltekrok eller elte røre sammen deigen for hånd. 
  2. Varm melken slik at den er ca.37 °C, trekk kjelen av platen og smuldre gjæren i melken. Rør slik at gjæren løser seg opp.
  3. Ha safran i melken, og rør slik at melken får en fin gul farge. 
  4. Hell melken i bakebollen med de tørre ingrediensene, og elt sammen på lav hastighet i 5-10 minutter, noe lengre om du elter for hånd. 
  5. Skjær smør i terninger, og tilsett det i deigen litt eller litt slik at det eltes godt inn i deigen. Smøret bør ikke være helt kjøleskapskaldt, da tar det lengre tid å elte det inn. 
  6. Elt videre i 5 minutter, til alt har blandet seg godt. Deigen skal ha en glatt og blank overflate.
  7. Legg plast eller et klede over deigen og sett den til heving i ca. 1 time, eller til dobbel størrelse. 
  8. Ha deigen på bakebordet, elt den sammen og del den i like store emner, 16-18 stk.
  9. Trill emnene til runde boller, deretter til lange pølser. Form pølsene til lussekatter, ved å snurre motsatt vei på hver av sidene. 
  10. Legg lussekattene i en bakepapirkledd liten langpanneform (35 cm x 25 cm). Ha et lite mellomrom mellom bollene. 
  11. Sett et par rosiner på hver av bollene.
  12. Dekk formen med plast eller et klede og etterhev på et lunt sted i ca. 30 minutter. 
  13. Pensle lussekattene med et sammenvispet egg, og sett formen i stekeovn på 225 °C. Stek lussekattene i 8-10 minutter, eller til de har fått en gyllen fin farge.
  14. Ta formen ut, og avkjøl på rist. 

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.