Lussekatter i langpanne

Kategori
Familien
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Luciadagen, 13.desember, feires selvfølgelig med lussekatter! Saftige og gode hveteboller med ekstra fin farge. I denne oppskriften har vi lagt lussekattene i en langpanne - og fått en slags bollekake;)

Ingredienser

1 Porsjoner
  • 7,5 dl hvetemel
  • 1 dl sukker
  • 0,25 ts salt
  • 2,5 dl melk
  • 25 g gjær
  • 0,4 g safran
  • 75 g smør
  • ca. 0,5 dl rosiner
  • 1 stk. egg til pensling

Slik gjør du

  1. Ha mel, sukker og salt i bakebollen, rør det raskt sammen. Du kan bruke en kjøkkenmaskin med eltekrok eller elte røre sammen deigen for hånd. 
  2. Varm melken slik at den er ca.37 °C, trekk kjelen av platen og smuldre gjæren i melken. Rør slik at gjæren løser seg opp.
  3. Ha safran i melken, og rør slik at melken får en fin gul farge. 
  4. Hell melken i bakebollen med de tørre ingrediensene, og elt sammen på lav hastighet i 5-10 minutter, noe lengre om du elter for hånd. 
  5. Skjær smør i terninger, og tilsett det i deigen litt eller litt slik at det eltes godt inn i deigen. Smøret bør ikke være helt kjøleskapskaldt, da tar det lengre tid å elte det inn. 
  6. Elt videre i 5 minutter, til alt har blandet seg godt. Deigen skal ha en glatt og blank overflate.
  7. Dekk til deigen og la heve i ca. 45 minutter eller til dobbel størrelse. 
  8. Ha deigen på bakebordet, elt den sammen og del den i like store emner, 16-18 stk.
  9. Trill emnene til runde boller, deretter til lange pølser. Form pølsene til lussekatter, ved å snurre motsatt vei på hver av sidene. 
  10. Legg lussekattene i en bakepapirkledd liten langpanneform (35 cm x 25 cm). Ha et lite mellomrom mellom bollene. 
  11. Sett et par rosiner på hver av bollene.
  12. Dekk til formen og etterhev på et lunt sted i ca. 30 minutter. 
  13. Pensle lussekattene med et sammenvispet egg, og sett formen i stekeovn på 225 °C. Stek lussekattene i 8-10 minutter, eller til de har fått en gyllen fin farge.
  14. Ta formen ut, og avkjøl på rist. 
Når deigen eltes stiger temperaturen. Sjekk underveis slik at deigen ikke «går varm». Optimal deigtemperatur er mellom 24-26 °C, og deigen bør ikke overstige 37°C. Blir deigen for varm kan gjæren "dø", og deigen vil ikke heve som den skal. 

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    Pga ferie er kommentarfeltet stengt i juli.