Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Kransekakestenger

Gode råd om kransekakebakst

Kransekaka er kanskje Norges festkake nr. 1, og har en naturlig plass på kakebordet enten det er snakk om jul, barnedåp, konfirmasjon, bryllup, jubileum eller hele Norges nasjonaldag.

I motsetninger til kaker som ikke kan fryses, har kransekaken bare godt av et opphold i fryseren. Å fryse kransekaken er rett og slett en enkel måte å få den seig på. Derfor kan du gjerne bake kransekake i god til før den skal serveres.

Skålde mandler

Når du skal lage kransekakedeig skal halvparten av mandlene skåldes - det vil si å ta bort skallet. Dette gjør du enkelt ved å legge mandlene i en liten kjele med kokende vann i 2-3 minutter. Ha deretter mandlene over i kaldt vann. Klem på mandlene slik at de presses ut av skallet. Tørk dem godt, og legg dem utover på et brett/klede til tørk - gjerne over natten. Mandlene kan også tørkes på lav temperatur i stekeovnen. 

Slik lager du deigen

Mal skåldede og uskåldede mandler i en kvern. En egnet mandelkvern er best å bruke, men en foodprosessor eller blender kan også fungere. Kjører du mandlene i en foodprosessor/blender må du passe på at mandlene ikke blir for varme - da vil de skille ut olje. Kjør derfor litt og litt av gangen.

Bland mandler og melis, og elt inn eggehviter, men ikke mer eggehvite enn du må for å få en passe seig og fast deig. Av og til holder det med 3 eggehviter istedet for 4. Tilsett derfor den siste eggehviten i porsjoner til deigen kjennes fin ut. Pakk deigen i plastfolie og la den stå kjølig i minst et par timer.

Varme deigen

Mange foretrekker å varme kransekakedeigen når den er ferdig laget. Det kan du gjøre ved å rulle sammen deigen til en tykk pølse og pakke den inn i aluminiumsfolie. Så kan du varme deigen på 60 °C i 5 timer i stekeovnen. Ta deigen ut av ovnen og la den ligge til den er avkjølt. Legg deigen i kjøleskapet til neste dag eller til du skal bake kransekaken.

Kransekake eller kransekakestenger

Trill kransekakedeigen ut til fingertykke pølser, eller bruk en kjøttkvern med egnet hullskive. Smør kransekakeformene med olje, strø med semulegryn eller mel og fyll dem med trillet deig. Sett kransekakeformene på stekeplater og stek dem i ca. 10 minutter. Avkjøl. Kjører du ut deigen i en hullskive med stjernemønster kan du beregne bittelitt kortere steketid. Ta ringene ut av formen og over på rist når de er helt kalde.

Ønsker du å lage kransekakekurv må du også lage en bue til hank og en bunn som har samme omkrets som den minste/nederste ringen i kurven.

Kransekakestenger lages på nesten samme måte. Trill deigen ut til fingertykke pølser. Skjær pølsene i ca. 8 cm lange biter. Legg bitene på bakepapir og stek dem ved 200 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl stengene på rist.

Små mandelkaker

Små mandelkaker som er faste utenpå, men har en seig, deilig kjerne er heller ikke feil til kaffen. Kakene lager du enkelt ved å trille karansekakedeigen ut til små kuler, rulle dem i melis og bruke tre fingre for å klemme et mønster i kakene. Kakene stekes på brett med bakepapir i ca. 10 minutter. Vil du ha ekstra mandelsmak på kakene kan du tilsette litt amaretto eller mandelessens i deigen. Eller du kan lage en friskere variant - med litt revet sitronskall. 

Montering og pynt

Pisk eggehviter og melis til en tykk og fin glasur. Rull et kremmerhus av bakepapir eller bruk en sprøytepose med tynn tip. Sprøyt et siksak-mønster på hver ring etter hvert som kaken settes sammen. Ta deg tid slik at mønsteret blir fint og kaken rett.

Kransekake blir tradisjonelt pyntet med smellbongbonger og norske flagg.

Kransekakestenger kan du pynte på samme måte som kransekake eller du kan dyppe endene i smeltet sjokolade, og eventuelt deretter i kakestrø, hakkede pistasjenøtter eller mandler.

Bak gjerne sammen

Det er mange som har bakeverksted før jul, og kransekake er en kake det kan lønne seg å være to om.

Et godt tips å ta med seg er at det lønner seg å lage flere porsjoner kransekakedeig ferdig på forhånd. Jobber dere sammen,og bruker ei kjøttkvern med egnet hullskive for å presse ut ferdige kransekakepølser, kan dere enkelt fordele pølsene i kransekakeringene samtidig som stengene tyter ut av maskinen.

Du vil bli overrasket over hvor stor produksjon dere vil klare i løpet av noen gode arbeidstimer på kjøkkenet!

Spiselige gaver

Pakk inn kransekakestenger eller små mandelkaker i cellofan, opg du har en liten og søt, spiselig julegave du kan gi til noen du er glad i. En kransekake - enten den er stor eller liten kan også glede familie og venner. Vil du gjøre det litt mer avansert er også et lekkert overflødighetshorn fylt med twist eller julegodteri en kjempefin gave.

Lykke til med baksten!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB12 15.07.2024 05:03:17