Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Oppbevaring av julekaker

Slik oppbevarer du julekakene

Oppbevaringsmetoden kan påvirke både smak og konsistens. Her er rådene for best mulig holdbarhet på julekakene.

Når du har vært så flittig å få julekaker i hus, enten de er bakt eller kjøpt, så er det fint om de holder seg gode både på smak og konsistens hele julen igjennom. Smultringer skal være myke, krumkakene skal være sprø og kokosmakronene seige.

Dersom du baker selv er det det første du må huske på både for å bevare konsistens og holdbarhe; å avkjøle julekakene helt før de pakkes ned. Hvis de er varme når de pakkes i poser eller bokser vil det oppstå kondens og fuktighet. Det vil påskynde forvitring av julekakene fordi bakterier trives i et slikt miljø.

Avkjøl julekakene på rist – legg gjerne ett kjøkkenhåndkle over når de er lunkne hvis det er kaker som skal være litt seige eller myke.

Holdbarhet

Julekakene bakes gjerne en stund i forkant, men hvor lenge holder de seg egentlig? Det kommer selvsagt an på oppbevaringen, men et par tommelfingerregler finnes. De aller fleste av småkakene til jul holder seg gode i skapet en måneds tid, mens smultbaksten smaker best innen 3-4 dager.

Vanlig god hygiene under bakingen er også viktig for god holdbarhet på baksten.

Disse kakene kan du bake i god tid før jul og legge i fryseren.

Rent, tørt og mørkt

Så hvordan oppbevare julekaker for best holdbarhet? For å bevare smak og ferskhet bør de generelt oppbevares på en ren, tørr og mørk plass med lite luft. Julekaker inneholder sukker, salt og fett. Sukker og salt er konserverende, mens fett kan harskne. Lys, luft og fuktighet kan redusere holdbarheten. Generelt er ikke plastposer og -bokser å foretrekke for julekake-oppbevaring, det kan gjøre mange av kakene seige.

Jernkakene, som goro og krumkaker, skal være krispy og oppbevares derfor best i en kakeboks av metall i kjøkkenskapet. Det gjelder også de julekakene som bakes i ovnen – pepperkaker, sirupssnipper, berlinerkranser og sandkaker er typiske slike kaker. 

Smultbaksten er rik på fett, et næringsstoff som lett kan harskne, dermed kan smultringer, fattigmann og hjortebakkels med fordel oppbevares i plastposer i fryseren. Kakene bør tines på en rist i ovn når de skal spises. Om du skal spise smultbaksten innen en 3-4 dager kan de oppbevares i plastpose eller tett boks. Husk å bruk plastposer som er beregnet på matoppbevaring.

To litt nyere kakeslagene til jul kokosmakroner og brune pinner skal gjerne være litt seige og kan oppbevares både i lukket glass, plast eller metall i kjøkkenskapet. En annen nykommer Sarah Bernhardt har mandelbunn og sjokolademousse og bør derfor oppbevares i en tett boks i kjøleskapet. Der kan kakene være holdbare opp til 1 uke.

Kransekake skal være seig og god og kan godt lages i god tid før jul og legges i plastposer i fryseren. Montering og glasur tas på når kaken skal spises.

Gjærbakst til jul er også blitt mer og mer populært, som julekake eller vørterbrød. Gjærbakst er best fersk, og bør enten bakes samme dag som den skal spises eller kvelden før og oppbevares i en matplastpose. Eller bak god tid i forveien og frys ned baksten.

Frys ned kakedeigen

Desember er travel for mange både på jobb, sosialt og hjemme, og det å skulle rekke kakebakingen kan virke uoverskuelig. Et tips er å lage kakedeigen tidlig i måneden. Vanlig småkakedeig holder seg flere uker i kjøleskapet i en tett bakebolle med lokk eller plastfolie på. Eller frys ned kakedeigen formet som en pølse i plastfolie som du enkelt kan skjære biter av når du skal bake ut julekakene. Med kakedeigene allerede klare i kjølelskap eller fryser er det en mindre ting å tenke på i desember. Det er bare å samle barna, familie eller venner for å forme, steke og pynte julekaker.

Artikkel er fra Opplysningskontoret for brød og korn

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9324, server:MP-PRD-WEB14 17.06.2024 05:39:57