Lussekatter

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

13. desember er Luciadagen, og lussekatter hører med til alle små og store barns Lucia-feiring. Inviter til fest og nyt smaken av deilige lussekatter.

Ingredienser

  • 200 g smør
  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • ¼ g safran
  • ca. 1 ts salt
  • 2 dl sukker
  • 2 stk egg
  • 14 - 16 dl hvetemel

  • 1 stk egg til pensling
  • 2 ss rosiner til pynt

Slik gjør du

  1. Smelt smør og tilsett melk. Varm melkblandingen til den er ca. 37 °C. Rør ut gjær i den lunkne blandingen. Ha i safran og rør godt.
  2. Tilsett salt, sukker og egg. Ha i litt og litt mel av gangen, bland til en smidig deig. Dekk bakebollen med et klede og la deigen heve til dobbel størrelse (ca. 1 time) på et lunt sted.

  1. Ha deigen på melet bakebord. Trill 16 tynne pølser og form dem til lussekatter – se bildet for inspirasjon.

  1. Pynt med rosin. Legg baksten på et bakepapirkledd stekebrett. Etterhev under et klede i 15–20 minutter. Pensle med egg.

  1. Stek lussekatter midt i ovnen på 225 °C i 8–10 min, til de er lyst gylne. Avkjøl på rist.
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.