Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Blomkålpuré

Best med blomkål

Blomkål er en utrolig smakfull og god grønnsak som kan brukes til mye mer enn blomkålsuppe. Vet du forresten hvordan du koker blomkål riktig?

Det er så mye godt vi kan lage av blomkål. Det kan være helt enkelt, som små blomkålbuketter servert med dipp eller ganske så lekkert, slik som grillet røkelaks med blomkålpuré og spinat eller stekt blomkål med blomkålmajones. Dette er kjempegode retter med blomkål du bør prøve!

Koke blomkål

En av de enkleste måtene å tilberede blomkål på er å koke den hel. Da trenger du bare fjerne de grønne bladene, enten for hånd eller med en kniv, og skjære et dypt kryss innover i stilken. Legg så blomkålen med stilken ned i en kjele med lettsaltet, kokende vann. Vannet må dekke blomkålen. Koketiden vil variere litt med størrelsen på blomkålen, 10-15 minutter. Hel, kokt blomkål er flott gjestemat som tilbehør til stek, men kan også serveres enkelt, med hvit ostesaus og reker eller bacon.

Blomkålbuketter trenger kortere koketid. De er møre på 4-5 minutter. Du kan stikke med en kniv i stilken for å kjenne om blomkålen er ferdigkokt.

Blomkål med bacon

Hjemmelaget blomkålsuppe tar bare litt lenger tid å lage enn å vispe sammen en posesuppe. Gevinsten for den lille ekstra innsatsen er kjempegod smak. Toppet med litt sprøtt bacon kan blomkålsuppen serveres som middag eller som en deilig kveldsrett.

Gratinert blomkål med et dryss sprøstekt bacon er en ordentlig tilbehørsklassiker fra 80-tallet. Dette er en rett som passer overraskende godt som tilbehør til ulike kjøttmiddager, men også til middager med fisk. Prøv gjerne gratinert blomkål til lettsaltet torsk eller klippfisk.

Godt tilbehør av blomkål

Blomkålpuré er et fløyelsmykt, smakfullt og uimotståelig tilbehør til både kjøtt og fisk. Hvem kunne vel tro at den unnselige blomkålen kunne bli til en nydelig rett som dette? Prøv for eksempel stekte kamskjell med blomkålpuré og chorizo, lammecarré med blomkålpuré eller reinsdyrfilet med karamellisert blomkålpuré.

Du har kanskje ikke hørt om blomkålmajones før? Blomkålmajones lages av blomkål som er kokt mør og most sammen med kokte egg. Til slutt er mosen spedd ut med brunet smør. Blomkålmajones passer godt til tacoen, på burgeren, ved siden av grillet kjøtt, fisk eller grønnsaker, eller rett og slett til mer blomkål. Stekt blomkål med blomkålmajones ser tøft ut, og smaker rett og slett digg!

Salat med blomkål er utmerket tilbehør til både kjøtt og fisk. Prøv gjerne en salat av spinat og blomkål til ovnsbakt laks eller ørret eller blomkålsalat til spareribs eller annen grillmat.

Vegetarretter med blomkål

Blomkål- og potetcurry er en enkel, kjempegod og akkurat passe hot vegetarisk curry. Den tomatiserte vegetargryten smaker deilig av både ingefær, hvitløk, gurkemeie, spisskummen og karri. Server med hakket, frisk koriander og nanbrød eller kokt ris.

Tabbouleh er tradisjonsmat i Midtøsten, og lages vanligvis med bulgur og persille. Vi har erstattet bulgur med finrevet, rå blomkål til en super rawfood-tabbouleh med smak av granateple, aprikos, mynte, koriander og hakkede mandler. I tillegg kan man bruke klementin når det er sesong for det, ellers passer det godt med søt frukt som pære, appelsin, nektarin eller plomme. Blomkåltabbouleh kan du servere som vegetarisk middag for fire personer, eller som én av flere retter på et meze-bord.

Blomkål egner seg perfekt til helsteking i ovn. Krydre blomkålen med deilig hvitløk, paprika og timian, og topp med hakkede mandler og sitronskall. Server blomkålsteken med en frisk salat og kokt ris, eller server den som en av flere retter på et større tapasbord.

Stekt blomkål med karri, pistasj og kokos er en spennende vegetarisk middagsrett hvor blomkålen har fått farge og smak av karri og gurkemeie. Retten kan også serveres som tilbehør til stekt eller grillet kjøtt, og tilberedes enkelt i stekeovnen på under halvtimen.

Mac`n` cheese er en amerikansk klassiker som gjerne kan lages med et innslag av blomkål og erter. Dette kan du servere som en selvstendig rett, men den kan også serveres som tilbehør til koteletter, tynne skiver av svinefilet, stekt flesk, middagspølser eller andre kjøttmiddager.

Sist oppdatert: mandag 10. juli 2017

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB12 15.07.2024 06:51:44