Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Lammepølser med gresk salat

Tilbehør til grillmaten

Sommerens grillmåltider tar du til nye høyder med hjemmelaget tilbehør! Mange sauser og salater har lang holdbarhet, andre gjør du ferdig på grillen mens kjøttet hviler. Med litt forberedelser er du beredt til grill-action på kort varsel. Her får du gode tips til det uunnværlige grilltilbehøret.

Grilling er mange nordmenns sommerfavoritt nummer én, og mange setter sin stolthet på å grille både kjøtt og fisk perfekt. Vi mener tilbehøret bør få like stor oppmerksomhet, og det behøver ikke være vanskelig! Med litt forberedelser kan du ha et lite arsenal av sauser, dipper, marinader og salater med god holdbarhet stående klart i kjøleskapet. Og da går resten av seg selv. God grillsommer!

Lag i god tid!

Grillribbe med Grillede grønnsaker og sommerkoteletter. 

En rekke sauser, dipper og dressinger har lang holdbarhet og kan godt lages i minst dobbelt porsjon når du først er i gang. Tzatziki er alltid friskt og godt, og det samme er raita eller en frisk mynteyoghurt. Eller prøv denne yoghurtdippen med mango chutney og peanøtter! Du kan også "go green" med en vilt god salsa verde, som både kan brukes som topping på fisk og kjøtt og som dressing på grillede grønnsaker. 

En god bbq-saus er et must, og den kan du gjøre enkel med bare 4 ingredienser, eller "the real thing" slik de gjør det i USA.

Syltet rødløk har blitt et uunnværlig tilbehør for mange, men sjekk også ut asiatisk syltede grønnsaker, som godt kan lages flere dager før de skal serveres, og fint kan stå i kjøleskapet minst en uke. Det samme kan hummus, og vår nye favoritt muhammara. Og husk: å lage dobbelt porsjon tar ikke lenger tid!

Gode salater 

En frisk salat er alltid enkelt og godt, og kan varieres i det uendelige med ulike dressinger.

Det enkleste er ofte det beste. En god grønn salat smaker alltid godt til grillmaten, i følge med en frisk dressing. Det er ikke mye som skal til - litt god olivenolje og balsamico kan holde. Eller rist sammen en god vinaigrette i et glass, så har du til mange dager.

En deilig gresk salat blir vi aldri lei, og en saftig tomat- og bønnesalat er en spennende vri på den mer tradisjonelle tomatsalaten. Og - selvfølgelig - brokkolisalat, den ultimate salaten som passer til absolutt alt! Et annet must til grillmaten er selvfølgelig coleslaw, som er obligatorisk til spareribs og nydelig til for eksempel sommerkoteletter.

Har du forsøkt å legge salat på grillen? Grillet hjertesalat er genialt og nydelig, og kan spices opp på forskjellige måter med en av de deilige sausene eller dressingene du har på luringa i kjøleskapet. Eller prøv grillet hjertesalat med blåmuggostdressing!

Ulike typer salsa passer også godt til grillmaten. Prøv for eksempel maissalsa eller vannmelon- og mangosalsa til litt sterkt krydret kjøtt eller fisk, og pico de gallo eller pebre som tilbehør til grillet svinekjøtt.

Grillede grønnsaker

Grillet aubergine med granateple

Grønnsaker på grillen er både genialt og godt. Det er flere måter å gjøre det på - enten du pakker grønnsakene i folie og plasserer pakkene over flammene, griller grønnsakene i en egen spesialkurv eller legger dem direkte på grillen, slik som for eksempel grillet aubergine med granateple, så blir resultatet smakfullt og godt.

Andre grønnsaker som egner seg på grillen er deilige grillede maiskolber med limesmør eller grillede grønnsaker med urtesmør. Har du en plancha (stekeplate) kan du lage grillet paprikasalat, eller steke lage en ratatouille direkte på platen. 

Ungene vil sikkert bli glade for grillspyd med grønnsaker. Eller kanskje faller de for de søte kurvene av grillet paprika med cherrytomater?

Mettende tilbehør til grillmaten

Potetsalat med sennepsvinaigrette

En grillfest er ikke komplett uten minst én god, mettende salat - som oftest en klassisk potetsalat med rømme og majones, trolig Norges mest populære potetsalat. Men det finnes en rekke andre salater du kan velge mellom også. Potetsalat med sennepsvinaigrette er en lettere og friskere variant, og potet- og aïolisalat med chorizo er et annet spennende alternativ. Du kan også droppe potetene og lage en salat med byggryn, en deilig gresk linsesalat eller en spennende sopp- og linsesalat.

Pølsetilbehør

Helt enkelt: grillpølser i lompe med potetsalat og syltet rødløk.

Om det er ventepølser eller pølsene spiller førstefiolin i måltidet, så fortjener de garantert å bli  toppet med mye mer spennende ting enn ketchup, sennep og sprøstekt løk - om du ikke lager det selv da! 

Enten du serverer dem i pølsebrød eller lomper, vil physalisrelish, syltet rødløk, fritert ingefær, potetsalat eller baconmarmelade løfter selv den enkleste pølse til nye høyder. Og vil du ha tilbehør med litt mer futt, så lag din egen hjemmelagede sriracha eller chilisaus. Da får du en pølsesmaksopplevelse helt uten det vanlige!

Sunt tilbehør til grillmaten

Vannmelonsalat

Grillmat har rykte på seg for ikke å være spesielt sunt, men det er ikke mye som skal til for å gi grillmåltidet en sunnere image. Det finnes mange tilbehør som er både sunne og smakfulle, og som matcher grillet fisk og kjøtt perfekt. Sjekk for eksempel ut grillet squashsalat og thaisalat med grapefrukt

Thaiinspirert papayasalat blir raskt en favoritt, og kan like gjerne serveres til grillet biff som til lyst kjøtt. En salat med bakte rotgrønnsaker passer til det meste,  og blomkål- og brokkolisalat kan også settes fram som et sunt valg på grillfesten. Tomat- og granateplesalat og sommersalat med vannmelon er friske og fulle av smak, og grillet hjertesalat med kikerter er nesten som et eget måltid. 

Og det er andre tilbehør som også gjerne kan tilberedes på grillen. Grillet søtpotet med olivensalsa smaker fantastisk, grillet paprikasalat med vårløk er nydelig og holder seg godt i kjøleskapet, og grillet sommerkål er like godt som en enkel forrett, som tilbehør til grillet kylling.    

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB14 18.07.2024 15:54:07