Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Marinert kyllingfilet med sopp og spinat

Sunnere marinader med KOS

Visste du at en del ferdigmarinader inneholder mye salt og sukker? Dersom du lager din egen marinade har du full kontroll på både innhold og smak. For å gjøre det enkelt for deg har vi laget en huskeregel, KOS, som er alt du trenger for å lage den perfekte marinaden!

Utvalget av ferdigmarinert kjøtt har økt i de senere årene, og tilbudet er ekstra stort i grillsesongen. Ferdigmarinert kjøtt er både enkelt, lettvint og praktisk. Men valgmulighetene begrenser seg til det som er tilgjengelig i butikkhyllene, og en del marinader kan inneholde mye salt og sukker. For høyt inntak av salt og sukker er ikke bra for helsa. Salt og sukker i marinader kan faktisk også bidra til å gjøre grillkjøttet mindre godt.

Et enkelt grep som kan gjøre sommermaten litt sunnere og mye bedre, er derfor å grille rent kjøtt som du marinerer selv.

Lager du marinaden selv har du full kontroll på hva som er i, og du kan selv bestemme hvor mye salt du ønsker å tilsette. Å marinere kjøttet selv gir deg også mulighet til å sette ditt personlige smakspreg på grillmåltidet (eller hente inspirajson fra MatPrat). 

KOS

Vi i MatPrat har en huskeregel – som vi vil dele med deg: KOS. Det er forkortelsen for Krydder, Olje og Syre, og er alt du trenger for å lage den perfekte marinade. 

Hensikten med å marinere er først og fremst å gi kjøttet ekstra smak. En marinade bør inneholde matolje, krydder og en syrlig væske.

Oljen trekker til seg smak fra krydderet og overfører kryddersmaken til kjøttet. Matoljen bør være nøytral på smak og tåle høy varme, som for eksempel rapsolje. Som smakstilsetninger kan man bruke ulike typer krydder, urter, løk og hvitløk. Den syrlige væsken kan være eddik, vin, sitronsaft, surmelk, yoghurt eller lignende.

Salt i ferdigmarinader

Ofte inneholder marinader på flasker og i poser en del salt. Salt er noe de fleste av oss spiser for mye av. Gjennomsnittsnordmannen får i seg rundt 10 gram salt per dag, det er dobbelt så mye som anbefalt. Høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk, noe som igjen kan øke risiko for å få hjerte- og karsykdom senere i livet.

Les mer: Salt og helse

Mye salt kan også bidra til et mindre godt kjøttmåltid. Salt kan nemlig over tid trekke ut væske fra kjøttet, noe som kan gjøre det tørt og hardt. Så det er enda en grunn til ikke å bruke salt i marinaden. Kjøttet skal gjerne ligge i marinaden i minst et par timer, eller helst over natten. Da vil det spesielt være viktig å unngå salt, for å oppnå et best mulig resultat.

Søtt i marinaden

Ved tilberedning av mat ved sterk varme kan dannes potensielt helsekadelige stoffer, særlig hvis maten blir brent. Jo høyere temperatur du bruker, jo mer av disse stoffene vil dannes. Å steke maten ved lavere temperatur over lenger tid er et godt grep for minimere dannelsen stoffene.

Les mer: Hvorfor bør man ikke spise brent mat?

Et annet tips er å unngå sukker, honning eller andre sukkerholdige produkter i marinaden. Sukker gjør nemlig at maten lettere brenner seg, samtidig som det kan dannes enda flere helseskadelige stoffene. Brent mat er ikke godt, og å spise mye brent mat er heller ikke bra for oss.

Å få i seg en brent matbit i ny og ne er ikke farlig. Det er først når du har et regelmessig inntak av i overkant godt stekt og/eller brent mat over lengre tid, det kan være helseskadelig. 

Dersom du ønsker å bruke noe søtt på kjøttet under grilling kan det heller være lurt å pensle kjøttet med denne type marinader helt mot slutten av grillingen eller lære deg kunsten å grille over indirekte varme.

Gi liv og farge til maten

Det finnes mange smakstilsetninger og krydder du kan bruke som erstatninger for salt og sukker, som kan være med på å fremheve smaken i retten samt gjøre den fargerik og fristende.

  • Syrlige ingredienser som eddik, sitron eller lime passer utmerket til kjøtt- og fiskeretter, i tillegg til at det passer godt til ulike grønnsaker, slik som asparges, brokkoli eller i en deilig salat.
  • Løk, som sjalottløk og vårløk, friske urter slik som bladpersille, rosmarin, timian, koriander, basilikum eller oregano og hakkede tomater passer godt i en rekke retter og tilfører mye smak.
  • Andre eksempler på hva du kan smaksette maten med er sopp, mynte, hvitløk og balsamico.
  • Hvis du ikke allerede har prøvd det, er grillet sitron, grillet vårløk eller grillet hvitløk å anbefale på det varmeste.

Podcast-episode: Grillmat – litt sunnere

Grill sitronen for en dypere smak - vakkert og smakfult!

Under har vi samlet oppskrifter med noen av våre favorittmarinader, og grilltilbehør med masse god smak. Håper det kan være til inspirasjon! 

Sist oppdatert: tirsdag 29. juni 2021

Helsenorge.no (2017, 21. juni). Kostråd om salt.

Nasjonalt råd for ernæring (2011). Strategi for reduksjon av saltinntaket i befolkningen. Anbefaling fra Nasjonalt råd for ernæring.

Matportalen.no (2017, 16. mai). Er det farlig å spise brent mat?

Matportalen.no (2017, 28. november). Vær forsiktig med hardt grillet mat.

Matportalen.no (2018, 15. januar). Stoffer ved tillaging av mat.

Vitenskapskomitéen for mattrygghet (2007). Vurdering av helserisiko ved konsum av grillet mat.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB13 19.04.2024 02:03:51