Sauekjøtt er smakfullt og godt

Forskjellen på lammekjøtt og sau- eller fårekjøtt er ikke veldig stor. Sauekjøtt har noe kraftigere smak og mer tyggemotstand på kjøtt som ikke er filet. De som liker smaken av lam veldig godt, vil også like sau veldig godt.

Kjøttstykker fra sau kan stort sett brukes til de samme rettene som tilsvarende stykker fra lam, men siden sauekjøttet er fra voksne dyr trenger koke- og grytekjøttet lenger tilberedningstid for å bli mørt. Mens vi regner 1 ½ - 2 timers koketid for fårikålkjøtt av lam, bør fårikålkjøtt av sau få rundt 3 timers koketid for å bli mørt og godt. Kok da gjerne kjøttet en times tid før du tilsetter kålen, hvis du ikke vil koke kålen alt for lenge.

Mer enn fårikål

Lang koketid betaler seg i form av møre, smakfulle kjøttstykker, og kjempegod smak på kraften. Serverer du fårikålen med melne poteter, så trekker de til seg hver eneste dråpe av den gode kraften.

For en del oppleves sau med god fettsetting, det vil si en passe fet sau, som svært godt egnet til fårikål. I tillegg er sauekjøtt supert til frikassé og andre gryteretter, gjerne med internasjonalt opphav. På grunn av disse positive egenskapene, samt en gunstig pris på sauekjøttet, kan sau være et godt alternativ til lam.

Rødere farge på sauekjøtt

Sauekjøtt er rødere i fargen og er mer grovfibret enn lammekjøtt, som er svært lyst på farge. Indrefilet og ytrefilet fra sau er like mørt og godt som fra lam. Har du et helt lår fra sau kan du enten steke det på samme måte som en klassisk lammestek, eller du kan stykke opp låret til både flatbiff, mørbrad og lammeskank. Resten av låret kan du surre til en flott, benfri fårestek.

Slik kan du stykke opp et sauelår

Har du fått tak i en hel sau er det mye godt du kan lage. Ikke bare fårefilet, fårikål og fårestek, men også eget pinnekjøtt og fårepølser. Til pinnekjøtt bør du bruke en side som ikke er for fet, og til spekepølser er det et godt råd å bytte ut en del av fårefettet med svinefett. Det gir et bedre resultat.

Mye av fåresmaken sitter i fettet, og er det mye synlig fett på kjøttet kan du skjære det bort for å få en mildere smak.

Før var det nok større forskjell på kjøtt fra lam og sau enn det er i dag. I dag slaktes ofte søyene etter 4-5 år i produksjon, mens de ble eldre for en del år tilbake. Det er ingen grunn til å ikke velge kjøtt av sau om du får tak i det. Det er kjøtt av god kvalitet.

Hva er lam, gimber og sau?

Lam: Lam som blir født om våren regnes som lam til det blir slaktet om høsten.

Gimber: Gimber, eller mellomlam, er ei ett år gammel søye som ikke har fått lam.

Sau: Når vi snakker om sau mener vi søye som har fått lam. I all hovedsak blir bukkelammene levert til slakting den første høsten.  

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.