Lammefilet med kremet portvinssaus

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Enkel
Tid
20–40 min

Lammefilet er en eksklusiv råvare for de store anledningene. Tilbered og server med deilig saus, sopp og grønnsaker, og festen kan starte!

Ingredienser

  • 800 g ytrefilet av lam
  • 2 ss flytende margarin til steking
  • 2 ss finhakket frisk timian
  • 1 ts salt
  • 1 ts nykvernet pepper

  • 8 stk potet

  • 10 stk sjalottløk
  • 4 stk gulrot
  • 200 stk aspargesbønner
  • 200 g kantarell

Saus:

  • 2 ss brunt sukker
  • 3 ss portvin
  • 4 dl lammekraft
  • 1 dl crème fraîche orginal, 35 %
  • 1 dl matfløte

salt og pepper

Slik gjør du

1. Skrell løk og gulrot, kutt dem i grove biter. Legg dem i en ildfast form sammen med aspargesbønner og kantarell. 

2. Renskjær lammefilet og brun den raskt på alle sider i en panne med margarin. Legg fileten over grønnsakene, og dryss over timian, salt og pepper. Sett formen i ovn på 125 °C, og stek til steketermometeret viser 60 °C. Ta ut fileten og la den hvile i ca. 10 minutter før den skjæres opp.

3. Sett poteter over til koking.

4. Smelt sukker i en kjele, se til at det ikke blir brent. Tilsett portvin, og kok inn til en tykk sirup.

5. Tilsett kraft og kok sausen uten lokk i ca. 20 minutter. Ha i fløte og rømme, kok inn til en fyldig saus. Smak til med salt og pepper.

Server med små kokte poteter eller en luftig potetmos.

Istedet for ytrefilet av lam (lammefilet) kan du også bruke fårefilet.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.