Råvareleksikon R


  • Rabarbra

    Rabarbra kommer opprinnelig fra Sentral-Asia og kom til Europa på 1700-tallet. Rabarbra er egentlig en grønnsak, men blir brukt som frukt. Rabarbra har en syrlig smak som skyldes et høyt innhold av oksalsyre og eplesyre.  Les mer

  • Radicchio rosso salat

    Radicchio rosso danner små runde og hardt sammenknyttede hoder. Bladene er mørkerøde med hvite bladnerver. Smaken er bitter.  Les mer

  • Rambutan

    Rambutan kommer fra Øst-Asia. Den ser ut som en hårete utgave av sin nære slektning Litchi. Fruktkjøttet er hvitt og saftig, og smaken er mild, søt krydret og aromatisk. Den brune kjernen spises ikke.  Les mer

  • Rapidsalat

    Rapidsalat har lange krøllete blader, som er tynne og sprø, men danner ikke noe fast hode. Den har mild og god smak.  Les mer

  • Reddik

    Reddik er en gammel kulturvekst som stammer fra Kina. Den kan variere i form, farge og størrelse. Mest brukt er sommerreddik som er kulerund og fargen rød. Reddik har en frisk og noe sterk smak.  Les mer

  • Reddikspirer

    Tynne hvite spirer med grønne blader. Sterkt krydret smak og sprø konsistens.  Les mer

  • Reinsdyrfilet

    Ytre- og indrefilet av reinsdyr er eksklusivt og eksotisk kjøtt fra norske vidder. Reinsdyrkjøtt har en karakteristisk men mild viltsmak, og er utrolig mørt. Stekes som oftest helt, men kan også tilberedes som små biffer. Les mer

  • Reinsdyrhakk

    Er grovhakket og kvernet reinsdyrkjøtt. Kan brukes som vanlig kjøttdeig til karbonader, kjøttkaker, ovnsretter, pytt i panne og lignende.  Les mer

  • Reinsdyrkjøtt

    Er en fellesbenevnelse på alle produkter av reinsdyrkjøtt. En stor andel av reinkjøttet som slaktes er kalv. Reinsdyrkjøtt er "urkjøttet" produsert av naturen og har en mild og fin viltsmak.  Les mer

  • Reinsdyrkoteletter

    Skjæres fra kammen og brukes som dobble koteletter. Dette betyr at både indre- og ytrefileten er med. Egner seg godt til både steking og grilling.  Les mer

  • Reinsdyrpølse

    Reinsdyrpølse er spekepølse med reinsdyrkjøtt og noe svinekjøtt tilsatt spekk og krydder. De finnes i flere varianter, men de vanligste pølsene er saltet, tørket eller røkt.  Les mer

  • Reinsdyrskav

    Er tynne, tynne skiver av reinsdyrkjøtt. Reinsdyrskav kalles også finnbiff. Magert kjøtt som bør stekes halvtint for å få best resultat. Da blir det saftig og godt.  Les mer

  • Reinsdyrstek

    Benfri, surret reinsdyrstek er like god til roastbeef som til vanlig stek. Stek med bein.Les mer

  • Renskåret lammekjøtt

    Er mørt lammekjøtt som er renskåret for fett og bein. Dette er ofte kjøtt fra lår og bog. Ypperlig til raske wokretter og andre snadderretter.  Les mer

  • Rettich

    Rettich er en variant innenfor reddikfamilien. Den finnes i flere farger, fasonger og størrelser, men mest vanlig er hvit avlang rettich.  Les mer

  • Ribbe

    Ribbe finnes i tre varianter: tynnribbe, familieribbe og midtribbe. Tynnribbe og familieribbe er mest brukt. Ribbe kan tilberedes med og uten svor. Det vanligste er å tilberede den med svor. Uten svor blir den et magrere alternativ. Tynnribbe er ribbe uten kotelettkam. Midtribbe er ribbe med kotelettkam (tynnribbe sammen med magert kjøtt fra kotelettkammen). Familieribbe er midtribbe uten ryggben, dette gjør den lettere å skjære opp.Les mer

  • Ribbenstek

    Ribbenstek er side uten ben, som stekes som stek. Svoren er risset i tynne striper på tvers. Ribbensteken behøver ikke surres og er den perfekte svinesteken.Les mer

  • Rips

    Rips er opprinnelig et viltvoksende bær, men det er de dyrkede artene vi i dag kjenner best. Finnes som røde, gule og hvite, men det er de røde og hvite som er mest vanlig hos oss. Røde rips er friskere og syrligere enn de hvite. Rips inneholder stoffet pektin som gjør at den egner seg godt til sylting og gelé.  Les mer

  • Roastbiff

    Roastbiff må lages av mørt kjøtt som f.eks. flatbiff, mørbrad eller ytrefilet. Velegnet og godt såvel til pålegg som til middag.  Les mer

  • Romanesco

    Romanesco kan ved første øyekast se ut som en grønn blomkål, men hver bukett som danner hodet, ender i en spiss topp. Romanesco er en krysning mellom blomkål og brokkoli og har først kommet på markedet de senere årene. Smaken er mild og fin og minner om blomkål.  Les mer

  • Romano salat

    Romano er en salattype som har vært kjent siden antikkens Egypt. Den danner store hoder av avlange, grove blader med meget kraftige bladribber. Kraftig smak som er søt samtidig som den ofte har en svak bitter nyanse.  Les mer

  • Rosenkål

    Rosenkål kommer opprinnelig fra Belgia, og i Sverige kalles den for Brysselkål. Den består av opp til 60-70 små hoder hengende på en stengel. Rosenkål har en særegen søt og nøtteaktig smak.  Les mer

  • Rosmarin

    Romarin er en flerårig plante med blader som minner om barnåler. Bladene inneholder eteriske oljer og bitterstoffer som gir en søtlig og lett bitter smak som minner om kamfer. Passer til kratige og fete kjøtt- og fiskeretter.  Les mer

  • Ruccula salat

    Ruccula har mattgrønne smale og sterkt flikete blader. Man benytter kun unge blader. Smaken er meget kraftig, og ruccula brukes både som salat og som krydderurt.  Les mer

  • Rulleskinn av lam + bogskive

    Her har du råvarene hvis du ønsker å lage lammerullen selv. Rulleskinn er lammeside uten ben. Du trenger også noen skiver med lammebog for å legge i rullen.  Les mer

  • Rulleskinn av storfe

    Er den mest kjøttholdige delen av slagsiden. Slagsiden er den delen av siden som er uten ben. Blir som oftest brukt til produksjon av kjøtt og kjøttpåleggsvarer.  Les mer

  • Rundstek av storfe

    Dette er ganske mørt kjøtt og egner seg godt til stek og roastbiff. Rundstek inneholder 2 % fett.  Les mer

  • Rødbete

    Rødbete kan være rund, oval eller noe flattrykt. Mest vanlig er den runde. Fargen kan variere mellom variantene, men yngre rødbeter har gjerne mer fiolett farge enn de større og eldre.  Les mer

  • Rødkål

    Rødkål er en variant av hvit hodekål og har stort sett samme egenskaper. Det er bare fargen som skiller dem. Bladene er rødlilla og bladnervene og stilken hvit. Smaken er karakteristisk og mild.  Les mer

  • Røkt kjøttpølse

    Er laget for det meste med storfekjøtt og noe svinekjøtt, løk og krydder som ingefær, muskat og hvit pepper. Men det er den røkte smaken dominerer smaksbildet.  Les mer

  • Røkt lammelår

    Lammelår som lettsaltes og røkes. Finnes ofte både kokt og ukokt. Det kokte har ofte betegnelsen badsturøkt.  Les mer

  • Rømme

    Finnes i to varianter. Seterrømme, Pasteurisert, homogenisert kremfløte syrnet med melkesyrekultur. Fettinnhold 35 %. Til varme og kalde retter. Kan vispes. Lettrømme, Pasteurisert, homogenisert fløte syrnet med melkesyrekultur. Fettinnhold 18 - 20 %. Brukes i kalde retter og som tilbehør til kjøtt, fisk, grønnsaker og salater.Kan ikke kokes.  Les mer

  • Rømmekolle

    Pasteurisert, homogenisert kremfløte syrnet med melkesyrekultur. Fettinnhold 10 %. Dessert eller mellommåltid.  Les mer