Råvareleksikon E


  • Egg

    Et gjennomsnittsegg veier 63 g. Det inneholder nesten alle de næringsstoffene vi trenger, i større eller mindre doser. Egg bruker vi kokt, som speilegg, i omeletter, pannekaker, sauser, majones, kaker og desserter. Egg har lang holdbarhet og kan oppbevares flere måneder i kjøleskap.  Les mer

  • Eggehvite

    Eggehviten består av 88 % vann. Resten er proteiner og B-vitaminer. Stivpiskede eggehviter hever kaker og suffleer. Eggehviter kan fryses.  Les mer

  • Eggeplomme

    Eggeplommer har iboende egenskaper som tykningsmiddel når de varmes. Dette utnytter vi spesielt i supper og sauser. I kalde retter brukes eggeplomme i eggedosis og iskrem. Eggeplomme til overs kan fryses.  Les mer

  • Ekeblad salat

    Ekeblad danner ikke faste hoder, men består av en stor rosett med tynne delikate blader. Det finnes en rød og en grønn Batavia. Bladene er flikete og likner på ekeblader. Fast i konsistensen og har en fin fyldig aroma. Den er ikke bitter.  Les mer

  • Elefanthvitløk

    Den kalles også for jumbohvitløk og er en hvitløk med 3-4 store fedd. Fargen er oftest hvit med lilla striper og ser ut som en kjempestor hvitløk. Smaken likner på vanlig hvitløk, men er litt mildere og kan være svakt bitter.  Les mer

  • Enoki

    Enoki er en japansk soppvariant. Den vokser i klaser på 10-15 cm lange tynne hvite stilker med svært liten hvit hatt. Soppen har en delikat mild smak med litt sprø konsistens.  Les mer

  • Entrecôte av kalv

    Entrecôten finner man på den fremste delen av ryggen. Det er forlengelsen av ytrefileten fra kalv. Den er velegnet til steking/grilling. Fettet er finfordelt i muskelen og gjør kjøttet saftig og smakfullt.  Les mer

  • Entrecôte av storfe

    Dette er forlengelsen av ytrefileten på forsiden av ryggen. Den har litt mer isprengt fett i kjøttet, som gjør den saftig, mør og smakfull. Inneholder 11,5 % fett.  Les mer

  • Eple

    Eple har vært brukt av mennesker i Europa og Asia i over 5000 år. Det er fremavlet mange tusen forskjellige eplevarianter tilpasset lokale dyrkningsforhold i de forskjellige produksjonsland. På grunn av konstant forskning og foredling kommer det stadig nye varianter på markedet og gamle går ut. Norsk sesong er fra august til januar.Les mer

  • Erter

    Erter er runde, grønne frø som sitter i en rund, grønn og seig belg. Når vi snakker om friske erter, er det erter som er høstet umodne og grønne. De er rike på sukker når de blir høstet.  Les mer

  • Eskaroll salat

    Eskaroll danner store hoder som ikke knyter seg ordentlig. Fargen er lys grønn ytterst og gulhvit i midten av hodet. Bladene er store, krusete og sprø. Smaken er fyldig og aromatisk og bitter.  Les mer

  • Estragon

    Estragon har en fin smak som minner om anis. Det finnes to typer estragon, fransk estragon og russisk estragon som har noe grovere blader.  Les mer