Råvareleksikon C


  • Camembert

    Er en hvitmuggost som er stabilisert slik at den har riktig modning fra første salgsdag, men får aldri bløt kjerne. Osten har myk konsistens og smaken er mild og fyldig. Bruksområde: Som dessert og snacks, til osteanretninger, stekt (fritert) med bær/syltetøy.  Les mer

  • Cantaloupmelon

    Cantaloupmelon kjennes best igjen ved at den er helt rund i formen, skallet er stripete og nettmønstret. 10-15 cm i diameter. Fargen varierer fra lys grå til gulgrønn. Fruktkjøttet hos en moden Cantaloup er lys oransje, myt, saftspent og smaker deilig aromatisk.  Les mer

  • Carambola

    Carambola kommer opprinnelig fra Indonesia men dyrkes nå i alle tropiske strøk. Frukten er sprø og meget saftig med en duft lignende jasmin. Avlang - 15 - 20 cm, har fler langsgående kanter som gjør at frukten i skiver ligner en stjerne. Kalles derfor også som Stjernefrukt. Smaken er frisk og syrlig.  Les mer

  • Catalogna salat

    Catalogna er en salat som likner løvetannsalat både i smak og utseende, men danner et noe fastere hode, bladene er bredere og bladstengelen litt tykkere.  Les mer

  • Charentaismelon

    Charentaismelon er en nær slektning av Kantaluppmelon. Kjennes best igjen ved at den er rund i formen, skallet er glatt og fargen er lys grønn med striper i skallet. Fruktkjøttet er lys oransje, mykt, saftspent og smaken er deilig og aromatisk.  Les mer

  • Chayote

    Chayote kommer fra Mellom-Amerika og tilhører gresskarfamilien. Ser ut som en stor lys grønn pære med litt ruglete skall. Fruktkjøttet er hvitt, fast og sprøtt og i motsetning til andre gresskar eller squashvarianter, har den en stor kjerne i midten. Smaken er ganske nøytral, litt søtlig og minner om agurk eller squash.  Les mer

  • Cheddar

    En halvfast, modnet løpeost med opprinnelse fra Cheddar i England. Denne ostetypen er verdens mest solgte. Ingrediensene er melk, salt og løpe. Den er fast, nesten voksaktig, og lett skivbar med ostehøvel. Smaken er aromatisk og friskt syrlig. Osten er skorpefri, har en jevn, lysegul farge. Fettinnhold 32 % fett.  Les mer

  • Cherimoya

    Cherimoya er fra gammelt av blitt dyrket av Inkafolket i Equador og Peru, men finnes også i enkelte Middelhavsland og i Asia. Oval eller hjerteformet i fasongen, lys grønn på farge, skallet er tynt med skjellaktig struktur. Fruktkjøttet er kremhvitt og har en myk konsistens med mørke kjerner. Smaken er delikat og kan minne om en blanding av banan og ananas.  Les mer

  • Cherrytomat

    Cherrytomat er den minste tomaten vi har. Det finnes både røde, oransje og gule varianter. De er på størrelse med kirsebær, og har en god og kraftig tomatsmak.  Les mer

  • Chili

    Chili kommer opprinnelig fra Sør Amerika, men dyrkes i dag i Asia, Afrika og deler av Europa. Chili tilhører samme plantefamilie som paprika, men innholdet av et stoff kalt capsaicin er 30 ganger så høyt som i paprika, og dette medfører høyst ulik anvendelse av produktene. Det er dette stoffet som gir chili sin karakteristiske meget sterke smak. Smaken er gjerne sterkest hos de mindre typene chili, mens de lengre og større variantene kan være noe mildere. Chili er ofte spissformet i fasong, men kan variere mye i lengde, farge og styrke. I umoden tilstand er alle chili grønne, men noen skifter farge ved modenhet til rød, rødgul eller gul. Det finnes veldig mange forskjellige varianter av chili som selges ferskt, tørket eller røkt. Kilde: Frukt.noLes mer

  • Chilipotle

    Chilipotle er en røkt og tørket rød jalapeño. Den er medium i styrke og har en lengde på 2-3 cm. Den har aroma av tobakk, sjokolade, røkt og søtt.  Les mer

  • Chorizo

    Chorizo er en sterkt krydret spekepølse, av spansk opprinnelse. Finnes i sortimentet til flere norske kjøttleverandører.  Les mer

  • Coctailtomat

    Coctailtomat er den nest minste tomaten. Den kalles også aromatomat grunnet den deilige kraftige tomatsmaken.  Les mer

  • Cottage Cheese

    Fersk kornet ostemasse skilt ut av skummet melk med løpe/syrekultur. Tilsatt fløte og salt. Fettinnhold 4 %. Som pålegg, til baking, til salater, i desserter, i slankediett.  Les mer

  • Couscous

    Couscous består av durumhvete og brukes mye i Marokko. Couscous kan brukes i stedet for ris eller annet tilbehør og smaker veldig godt.  Les mer

  • Crème Fraîche

    Pasteurisert, homogenisert kremfløte syrnet med melkesyrekultur. Fettinnhold 35 %. Til matlaging. Skiller seg ikke ved koking.  Les mer

  • Culotte

    Culotte er forlengelsen av bankekjøttet og ligger over mørbraden. Blir den mørnet er den forholdsvis mør. Egner seg som grytekjøtt eller en liten stek.Les mer

  • Cuvette

    Cuvette, eller Tri Tip som det heter i USA, er forlengelsen av ytrefileten og ligger på innsiden av låret ved rundsteka. Det er en liten trekantet muskel som veier mellom 650 og 1100 gram, og er ikke så ofte å få kjøpt her i Norge. Dette stykket kan bruks til grilling og stek, og er også som oftest mørt nok til biff.   Les mer