Råvareleksikon B


  • Babaco

    Babaco er i familie med papaya og kommer fra fjellområdene i Ecuador. Frukten er avlang, femkantet og spiss som kan bli opptil 2 kilo. Den er grønn, høstes når den begynner å bli gul, og når den er moden er den helt gul. Fruktkjøttet er kremhvitt, mykt og meget saftig. Smaken minner om en blanding av jordbær, ananas og papaya.  Les mer

  • Bacon

    Bacon er lettsaltet og røkt sideflesk av svin. Det kan lages på to måter, enten ved tørrsalting eller lakesalting.Les mer

  • Banan

    Banan kommer opprinnelig fra det tropiske Sydøst-Asia, og er en av våre eldste kulturplanter. Banan dyrkes i dag i det tropiske beltet langs ekvator både i Amerika, Asia og Afrika. Banan er en av de viktiste artikler innen verdenshandelen med frukt, og Norge har importert bananer siden 1905.  Les mer

  • Bankekjøtt av storfe

    Bankekjøtt sitter på låret. Det er magert og helt benfritt. Bankekjøtt egner seg best til koking og gryteretter.  Les mer

  • Basilikum

    Basilikum passer til de fleste matretter, men spesielt sammen med tomat, løk og hvitløk. Dens spesielle aromatiske smak og duft er meget flyktig, og basilikum skal derfor ikke utsettes for lang koketid.Les mer

  • Batavia salat

    Batavia danner store faste hoder. Bladene er brede, krusete og sprø. Finnes både en grønn og en rød variant. Rød er mest vanlig. Smaken er krydret og litt bitter, men likevel mild.  Les mer

  • Bayonneskinke

    Lettsaltet skinke som passer varme eller kalde til en rekke middagsretter. Du får kjøpt dem rå eller kokte. I kjøledisken finner du ferdig oppkuttede terninger til småretter.  Les mer

  • Beitesjampinjong (hestesopp)

    Dette er en forholdsvis ukjent variant hos oss. Den likner vanlig sjampinjong i farge, konsistens og fasong, men stilken er noe lengre og tynnere. Den har en behagelig og avrundet aroma som minner om anis.  Les mer

  • Benfri bog av storfe

    Bogen kommer fra forparten på dyret og er seigt kjøtt. Den kan skjæres i terninger og brukes som grytekjøtt. Mørnet bog kan brukes til oksestek.  Les mer

  • Biffkjøtt

    Biffkjøtt betegner de 5 møreste stykkene på storfe: Indrefilet, ytrefilet, entrecôte, mørbrad og flatbiff. Ett dyr har to av hvert slag.  Les mer

  • Biffkjøtt i strimler

    Er mørt storfekjøtt skjært i strimler. Biffkjøtt i strimler egner seg godt til raske retter som wok, enkle gryter og annen snaddermat.  Les mer

  • Biffkjøtt i terninger

    Du kan kjøpe biffkjøtt av storfe ferdig i terninger eller strimlet. Generelt er biffkjøtt i terninger mørt og klart til raske gryteretter.  Les mer

  • Bifftomat

    Bifftomat er den største tomaten i tomatfamilien. Den er stor og flattrykt med flere rom og et fast fruktkjøtt.  Les mer

  • Bjørnebær

    Bjørnebær er i form og fasong en blanding av bringebær og multer, men fargen er fra mørk fiolett til nesten svart. Smaken er også noe mindre søt enn andre bærtyper. De bærene som er i handelen, er dyrket hovedsakelig i drivhus.  Les mer

  • Blomkål

    Blomkål kommer opprinnelig fra landene rundt Middelhavet. Den er egentlig en uutviklet blomsterstand omkranset av grønne blader. Blomkål er mild i smak med sprø konsistens i bukettene.  Les mer

  • Bog av storfe

    Bog er kjøtt fra dyrets skulder og forben. Kjøttet er ganske magert med noe ben. Bogen inneholder 4,4-8,8 % fett. Bogen egner seg best til kokekjøtt i gryter og supper.  Les mer

  • Bog av svin

    Egner seg godt som lettsaltet kokekjøtt og til gryteretter. Skåret i skiver er den ypperlig til grilling. Da kalles den for flintsteik.  Les mer

  • Bondebønner

    Bondebønner kalles også bønnevikke eller hestebønner. Den store belgen er lys grønn eller gulbrun og fløyelsaktig innvendig. Den inneholder store glate lys grønne bønner som er meget velsmakende. Belgen spises ikke.  Les mer

  • Borlottibønner

    Borlottibønner er en italiensk spesialitet, og har middels store bønner. Belgen er rødspraglet og ertene/bønnene har røde tegninger.  Les mer

  • Borretaneløk

    Den kalles også for borretaneløk og er en liten flatformet kepaløk. Kjøttet er glansfullt og smaken mild og god. Flatløk er meget dekorativ og brukes for det meste hel.  Les mer

  • Bratwurst

    Navnet er tysk, og direkte oversatt betyr det stekepølse. Den opprinnelige bratwursten skal være urøkt og inneholder karve.  Les mer

  • Brekkbønner, hagebønner

    Brekkbønner har lange, runde eller ovale grønne skolmer. Et godt tegn på kvalitet er at skolmene er sprø og knaser når vi brekker dem.  Les mer

  • Brie

    Er en bløt, modnet hvitmuggost med franske aner. Den er stabilisert slik at den har riktig modning fra første salgsdag, men får aldri bløt kjerne. Osten har myk konsistens og smaken er frisk og syrlig.  Les mer

  • Bringebær

    Bringebærplanten stammer fra Midt-Asia og kom til Norde i begynnelsen av 1700-tallet. I Norge skiller vi mellom villbringebær og hagebringebær. Mest vanlig i Norge er røde bringebær, men det finnes bringebær som er gule, oransje og hvite.Les mer

  • Brokkoli

    Brokkoli er en relativt ny grønnsak og er en nær slektning av blomkål. Den består av flere sammensatte stilker som hver har sine egne blader og mørk grønne blomsterknopper. Stammer fra villkål som finnes i Lille-Asia og i hele Middelhavsområdet.  Les mer

  • Brunost

    Brunost er et tørrstoffrikt konsentrat av en blanding av myse, melk og fløte. Avhengig av melketype og fettinnhold fremstilles forskjellige ostetyper.Ekte Geitost har lange tradisjoner i Norge. Ingrediensene er geitmyse, geitfløte og geitmelk. Den er litt fast, men smidig og skivbar med høvel. Smaken er syrlig, søt med en karakteristisk geitsmak. Dette er en typisk påleggsost, men kan også brukes i matlaging, som sauser o.l. Brunost finnes i mange forskjellige varianter,den mest kjente er Gudbransdalsost som er en blandingsost og inneholder minst 10 % geitemelk.Inneholder 27 % fett. Brunoster er ikke lenger beriket med jern.  Les mer

  • Brønnkarse

    Brønnkarse har en litt skarp pikant smak og brukes som krydder og dekorasjon i salater, grønnsaksretter og til kjøtt.  Les mer

  • Buklist

    Dette er den nederste, benfrie delen på sideflesket. Den kan kokes og lettsaltes til sylterull, ribberull og sylteflesk eller tas med i hodesylten.Les mer

  • Bønnespirer, Mungbønnespirer

    Kraftige 2-3 mm tykke hvite spirer ned blekgul topp. Sprø konsistens og en delikat smak som minner om sukkererter. Kalles også for bønnespirer.  Les mer