skip navigation
matprat logo

Panne­kaker

Alle elsker pannekaker. Det fine er at de finnes både som søte, grove, tradisjonelle, salte, barnevennlige og som utenlandske varianter. Gled deg!

Pannekaker er ikke bare pannekaker. De kan varieres i det uendelige og kan gjerne lages med litt grovt mel. Blir man lei av å steke én og én i stekepannen, kan man enkelt og greit helle hele røren i langpannen og lage en ovnspannekake. 

Klassiske pannekaker

Turmat
Middels
40–60 min

Pannekaker er middagsfavoritt nummer én i de fleste barnefamilier. Ungene vil nok helst fråtse i bare pannekaker, men den tradisjonelle kombinasjonen ertesuppe og pannekaker er også stadig like aktuell. 

Ingredienser

1 porsjon gir 2 pannekaker

  • 4 stk egg
  • 3 dl hvetemel eller 50/50 siktet og sammalt hvetemel
  • 12 ts salt
  • 5 dl melk

Slik gjør du

  1. Bland mel og salt. Tilsett halvparten av melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Visp inn egg. La røren svelle i ca. ½ time.
  2. Smelt maragin i en god og varm stekepanne. Hell i en øse med pannekakerøre og vend på pannen, slik at røren legger seg i et jevnt lag. Snu pannekaken når den har stivnet på oversiden og blitt gyllenbrun på undersiden.
  3. Når pannekaken er stekt på begge sider, brettes den sammen og legges i et ildfast fat med lokk. Pannekakene holder da varmen, slik at alle kan spise sammen.
Pannekaker kan serveres til middag med jordbærsyltetøy, blåbærsyltetøy, stekt flesk eller en stuing. Like godt smaker det med varme pannekaker med sukker, is eller flamberte pannekaker til dessert. Pannekaker i en stabel med krem og bær imellom blir en spennende kake litt utenom det vanlige.

Her finner du oppskriften på hjemmelaget jordbærsyltetøy.

Har du små kokker i huset? La barna lage pannekaker helt selv på MatStart.

ASIATISKE PANNEKAKER MED SVINEKJØTT

Turmat
Middels
Over 60 min

Disse deilige eggepannekakene, -eller Jian Bing som de også kalles, har vi fylt med godsaker som marinerte nakkekoteletter, salat og dressing med asiatiske smaker.

Ingredienser

5
  • 800 g nakkekoteletter av svin (med bein)
  • 2 ss chilipulver
  • 2 ss soyasaus
  • 2 ss sukker
  • 2 ss sesamolje
  • 2 ss finhakket hvitløk
  • 4 ss risvin , eventuelt risvinseddik
  • 2 ss olje til steking
  • 12 ts salt
  • 14 ts pepper

Dressing:

  • 9 ss hoisinsaus
  • 5 ss soyasaus
  • saft av 1 stk lime
  • 2 ss finhakket frisk koriander
  • 1 stk finhakket rød chili (uten frø)
  • 2 ts revet frisk ingefær

Pannekaker:

  • 5 stk egg
  • 1 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 12 dl mel
  • 112 dl melk
  • 2 ss smør til steking
  • 1 stk sammenvispet egg til pensling

Til servering:

  • 2 stk hjertesalat i strimler
  • 4 stk vårløk i tynne skiver
  • 6 stilker asiatisk basilikum (thai basil)

Slik gjør du

1. Renskjær nakkekoteletter fri for bein og skjær kjøttet i tynne skiver. Legg kjøttet i en dobbel plastpose. Bland sammen en marinade av chilipulver, soyasaus, sukker, sesamolje, hvitløk og risvin. Hell marinaden over i posen og la kjøttet marinere i minimum 30 minutter.

2. Bland sammen ingrediensene til dressingen. La den gjerne stå å trekke smak i 1 time før bruk.

3. Visp sammen egg, sukker og salt i en bolle. Ha i mel, og rør godt til en jevn og klumpefri røre. Spe med melk til den har en tynn, fin konsistens. La den svelle i ca. 15 minutter.

4. Røren gir ca. 10 pannekaker. Hell røre i en stekepanne med smør, og stek på forholdsvis sterk varme. Snu pannekaken når røren har stivnet på oversiden og fått fin og gyllen farge på undersiden. Pensle med egg, og la det stivne slik at pannekaken får en blank overflate.

5. Stek marinerte strimler av nakkekoteletter raskt i en stekepanne med olje, 2 minutter. Krydre med salt og pepper.

Fyll stekte pannekaker med salat, vårløk, thai basil og kjøtt. Ha over dressing til slutt.