Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Reintoast

Reinsdyrkjøtt til den store romjul- og nyttårsfesten

Planlegger du festmiddag i jula? Her får du gode tips til en flott matopplevelse gjestene dine sent vil glemme! Og ikke minst, noen triks for å ikke stresse for mye på selve festdagen.

Reinsdyrkjøtt er smakfullt, rent og naturlig mørt. Et kjøttslag som det er enkelt å lykkes med.  Norskere råvare finnes knapt, og velger du reinkjøtt kan du lett fremstå som superkokk selv med relativt liten innsats og lav matkunnskap. 

Gravet reinsdyrfilet med rødløkskompott og soppkrem

Flotte forretter

Jula er for mange en stor parademarsj i familieselskaper og middager. Tradisjonell julemat er både real og rustikk, og det er oppnåelig for de fleste å få til ett bra resultat. Jula er kanskje også høytid for de litt mer formelle middagene. Er det kanskje din tur i år å invitere til et realt vennelag? Den optimale gjestematen for den litt utrente er et måltid med maksimal uttelling på smak og utseende, med minimal innsats på kjøkkenet. Og kan du gjennom det du serverer fortelle en god historie i tillegg, er måltidet en suksess.

Gravet reinkjøtt er eksempel på en rett hvor du kan gjøre det meste av forberedelsene i forkant, og kun legge opp maten når gjestene er på plass, slik at du frigir tid til det sosiale. 

Stek som gjør seg selv

En reinsdyrstek gjør seg omtrent selv i ovnen, og kan om så stekes dagen i forveien. Steken kan skjæres opp kald i skiver, og varmes forsiktig i ovnen. Pass bare på at den i utgangspunktet ikke er stekt for mye. Reinsdyrstek skal være rød og saftig, og en passe kjernetemperatur for medium stekt reinsdyrstek er ca. 65 °C. Lag sausen på forhånd, dette kan være en god, kremet viltsaus eller rødvinssaus. Grønnsaker og poteter kan også skrelles og kuttes på forhånd, slik at det bare er å koke dem før servering. 

Reinsdyrstek med ovnsbakt rødkål og persillerotpuré

Perfekt stekt filet

Reinsdyr ytrefilet må behandles med omhu. Er den fryst, bør den tines i kjøleskap. Det er også lurt å temperere kjøttet en halv time i romtemperatur før den tilberedes. På den måten er det lettere å få den perfekt stekt tvers igjennom. Vi anbefaler en metode med å brune filetene raskt rundt det hele, og ettersteke i ovnen på 125 °C, til ønsket kjernetemperatur er nådd. 

Reinsdyrfilet med portvinssaus

Hemmeligheten med perfekt stekt filet er at varmen trekker inn mot midten uten at temperaturen ytterst i kjøttet blir høyere enn ønsket. Reinsdyrfilet er lite stekt ved 53-55 °C, medium stekt ved 60 °C, medium pluss ved 65-70 °C og gjennomstekt på 75 °C. La kjøttet hvile i noen minutter før oppskjæring.

Filet til mange

Har du mange fileter så bruner du alle raskt i stekepannen før de settes i stekeovnen. Vent gjerne med å steke de ferdig til gjestene har kommet, for steketiden på reinsdyrfilet er kun ca. 20 min. for en ytrefilet. Bruk steketermometer, og stikk det inn i den tynneste fileten om du har flere fileter. Stikk termometeret på skrå inn, så spissen blir midt i kjøttstykket.  Stek på 125 °C til ønsket kjernetemperatur. Indrefilet er såpass tynne at de kan stekes forsiktig ferdig i stekepannen.

Naturlig smak, og nesten ferdig krydret

Det flotte med reinsdyrkjøtt er at det nærmest er skapt for fest!  At reinsdyrene lever under de mest ekstreme naturforhold og forsyner seg fra naturen, - gjør kjøttet helt unikt på smak. Reinen beiter på mange typer lav, urter og lyng, og gjør at kjøttet nærmest er ferdigkrydret fra naturen. Det er kun salt og pepper som skal til, og litt smaksnøytralt fett til steking.

Valg av kjøtt til festmåltidet

Reinsdyrstek er både eksklusivt og tradisjonelt, og veldig godt egnet når man har flere gjester. Steka blir skåret ut fra bog eller lår, og det finnes både små og mellomstore steker. Steka kan også brukes som finere grytekjøtt.

Flatbiff og mørbrad sitter på låret og er også veldig mørt.  Det vanligste er flatbiff, men begge stykkene kan brukes på samme måte. Passer til å stekes hel som en liten stek eller roastbiff. De kan og skjæres opp til passe store biffer.

Det mest eksklusive kjøttet er reinsdyr ytre - og indrefilet.  Dette er ekstra mørt kjøtt som har en mild viltsmak, og kort steketid.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9167, server:MP-PRD-WEB14 30.05.2024 11:49:54