Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Elgstek i leirgryte

Grill er ikke bare grilling

Sommeren er her, og det har allerede vært flere grilldager. Vi kan vel ikke grille hver dag, men hvorfor ikke lage maten ute og nyte sommeren enda mer? Grillen kan brukes til mer enn grilling. Den er en god varmekilde og kan brukes som en stekeovn, kokeplate eller røkovn. Med en grill har du mange muligheter til å eksperimentere i ulike matlagingsmetoder utendørs.


Foto:
 
MatPrat

Hva kan du bruke grillen til?

Den er en god varmekilde og kan brukes som en stekeovn, kokeplate eller røkeovn. Med en grill har du mange muligheter til å eksperimentere i ulike matlagingsmetoder utendørs.
Grill med lokk gir samme effekt som en stekeovn, og kan brukes til både steking, baking og dampkoking. I tillegg egner den seg også til å røyke maten.

Kjøkkenutstyr på grillen

Her er det lurt å finne frem det litt utrangerte kjøkkenutstyret som  du ikke er så redd for. Let innerst i gryteskapet, i boden, hos bestemor eller på loppemarked. Velg gjerne kokeutstyr som har håndtak som tåler varme. Unngå plast og tre.

Finn frem gamle ildfaste former eller en avlagt römertopf. Slike former kan også kjøpes billig på et loppemarked. Ildfaste former i alle slags størrelser og fasonger er ypperlige til varme grønnsaksretter og andre "alt i ett"- ovnsretter. Også paier kan lages på denne måten. Entrecôte med aubergine og squash, Greske poteter, Tomatpai og Fiken med marshmallows er gode eksempler på bruk av former på grillen.

Finn fram jernpanna

Stekepannen kan gjerne brukes på grillen. Sett den rett på grillristen og reguler varmen som ved vanlig grilling. Dette er praktisk hvis du vil lage en omelett, egg og bacon eller surre noen små grønnsaker. Potetbåter er også bra på denne måten. Det går raskere om du har lokket, men da må du være sikker på at håndtaket på stekepannen tåler varmen. 

Supert til wokking

Wok'en kan du også gjerne ta med ut. Har du en en orginal wok med rund bunn, ta av grillristen og sett wok'en i flammene for å få varmen oppover langs kantene. En wok med flat bunn av støpejern eller aluminium kan brukes direkte på grillristen. Det er viktig å ha god varme, da stekingen skal gå hurtig for å få sprø grønnsaker og saftig kjøtt.

Wok med chili og banan, Spinatwok, Chop Suey er retter som egner seg til å wokke på grillen.

Kjeler og gryter

Kjeler og gryter kan brukes på samme måte som en stekepanne. Her kan du koke pasta, sauser, poteter og grønnsaker. Hva med en lun potetsalat med nypoteter og kapers? Potetene blir ekstra gode når de kokes i vann med ekstra mye salt. Kaffekjelen trives også godt på grillen.

Lag Pastasalat med spekeskinke, Potetsalat med stilkkapers, Paprikasaus eller Dillstuede poteter på grillen, og ikke minst Hvitvinsdampede blåskjell servert med hjemmelaget aïoli!

Stekeplate

Noen griller er utstyrt med en stekeplate på den ene siden. Denne har bruksmuligheter som en stekpanne eller "takke". Her er det ypperlig å steke pannekaker, lomper, egg og bacon og grønnsaker. Dersom det er lokk på grillen, er denne velegnet til å steke pizza. Her kan du også steke andre bakevarer.

Hjemmelagde lomper, Chorizo- og feta focaccia, Pinnebrød, Spekepizza og Urtepannekaker kan du fint bake og steke på grillen!

Damping

Aluminiumsfolie er et kjent og kjært hjelpemiddel i grillsammenheng. Det kan brukes til å pakke inn tilbehør eller alle råvarene i ett. Hele middagen kan lages i en pakke, all smak og kraft blir bevart. I folie blir mat dampet, og gir oss en fantastisk smaksopplevelse.

Grønnsakspakker, Grillet entrecôte med parmesangrillede potetbåter, Sommerkoteletter med bakt eple, Chilipoteter og Foliebakte lammekoteletter blir snadder ved hjelp av litt folie.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9324, server:MP-PRD-WEB11 14.06.2024 15:24:18