Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Gazpacho med toast og spekeskinke

Retter med spekemat

Spekemat kan brukes på utallige måter, alt fra det tradisjonelle spekematmåltidet med rømme, eggerøre eller potetsalat, til ulike retter med spekemat som en pastarett, suppe, eggepanne eller på tapasbordet.

Tradisjonell spekemat

Å spise spekemat på tradisjonelt vis har god og lang forankring i Norge. Det aller enkleste er spekemat sammen med enkelt tilbehør som rømme, kokte nypoteter, kokt sommerkål, salat, eggerøre, potetsalat eller rømmegrøt. Store spekematanretninger er tradisjonell festmat i Norge, og da er det ofte flere sorter spekemat og mange alternative tilbehør som er nevnt over og mer til.

Pasta

Spekemat setter god smak i pastaretter, og her er det mye godt å velge i. Pastaretten er ofte en eller annen tomatsaus, eller spekemat og grønnsaker blandet inn i pastaen. 

Salater

Spekeskinkesalat med appelsin og fennikel

En salat med spekemat blir en mettende middagssalat. Her er variasjonsmulighetene mange alt fra en grønn salat med spekemat til en kald pastasalat.

Eggeretter og paier

Eggerøre er fast følge til spekemat, men spekemat er også ypperlig i omeletter, eggepanner og paier. Spinat- og olivenpai ved siden av spekeskinke er nydelig.

Supper

Ertesuppe laget på rester av knoka fra spekeskinke eller rester av spekemat er en klassiker, men spekemat kan også brukes som smaksforsterker i litt mer moderne supper eller serveres ved siden av.

Appetitt- og smakshever

Torskefilet med sprøstekt spekeskinke og tapenade.

Litt spekemat helt i starten av ett måltid skjerper appetitten, men spekemat er også en fin smakshever i ulike retter. Noen sier at “all mat blir bedre av litt spekemat”, kanskje derfor fisk ofte har spekemat som følge?

Tapas

I en tapasmeny er spekepølse og spekeskinke helt obligatorisk. En tapasbuffet er på mange måter Spanias eksotiske svar på vår spekematanretning.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9324, server:MP-PRD-WEB11 17.06.2024 15:47:04