Grunnoppskrift postei og paté

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Postei eller paté er malt farse av kjøtt, fisk eller innmat. Paté har oftest grovere struktur enn postei og kan fungere som egen rett. Vår oppskrift er laget av svinelever og er en god grunnoppskrift det går an å smaksette på mange ulike måter. 

Ingredienser

 • 750 g lever av svin eller storfe
 • 350 g medisterdeig
 • 6 stk. ansjosfilet
 • 3 ts salt
 • 0,5 ts pepper
 • 2 stk. egg
 • 2 dl matfløte

Slik gjør du

 1. Renskjær leveren for hinner og blodårer og del den i mindre biter. Kok opp vann. Ha leveren i det kokende vannet i 20 sekunder og hell av vannet. Avkjøl helt.
 2. Ha leverbiter i hurtigmikseren sammen med medisterdeig og ansjos. Kjør det raskt sammen.
 3. Tilsett resten av ingrediensene, og kjør til massen er jevn. Hvor grov posteien blir bestemmes av hvor lenge maskinen får gå. 
Om leveren dyppes i kokende vann før videre behandling vil det gi en mildere leversmak på den ferdige patéen eller posteien. Man fjerner altså litt av "råsmaken".
 1. Ha i eventuelle smakstilsetninger.
Forslag til smak på postei:  * Syltet grønn eller rød pepper  * Krydderurter, friske eller tørkede * Julekrydder: nellik, allehånde og ingefær – ca. ½ - 1 ts av hver
Forslag til smak på paté:  * Kjøtt fra lettsaltet og røkt lam eller juleskinke  * Bacon i terninger * Krydderurter, friske eller tørkede og finhakket løk
 1. Ha røren over i en eller flere smurte former og stek i vannbad på 175 ºC i ca. 1 time, avhengig av størrelsen på formene. Leverposteien er ferdig når steketermometeret viser 76 ºC. Avkjøl helt. Den ferdige pateen/posteien skal kjennes litt fast når du trykker på den.

La pateen/posteien bli kald i formen, pynt med for eksempel sølvløk, sylteagurk og urter. 

Patéen kan pyntes med avkjølt, nesten stivnet aspic. Skal patéen/posteien fryses må den pyntes senere.

Dansk smørrebrød med med lun leverpostei, bacon og sopp.

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.