Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Juleselskap

Alt klart for nyttårsfest

Nyttårsaften er den spesielle dagen i året hvor vi ønsker å feire og slå litt på stortromma. Tiden er kommet for å feire året som har gått, og ønske det nye året velkommen.

Nyttårsfester går gjerne på omgang blant venner, og kanskje er det din tur til å invitere i år? Den siste dagen i året bør feires med brask og bram. Enten du er på søken etter noe eksklusivt, ekstravagant eller rett og slett bare noe ekstra godt å servere dine venner, så bør du fortsette å lese. 

Tapas eller fingermat

Det første du må ta hensyn til når du skal planlegge nyttårsmenyen er hvor mange personer du har tenkt å invitere og hvor god plass alle har til å sitte og spise. Snakker vi om mange gjester og lite sitteplasser er stående buffet med tapas eller fingermat et naturlig valg.

Gourmetmåltid med mange retter

Til små, intime nyttårsselskaper kan man gripe muligheten til å servere et gourmetmåltid med utsøkte råvarer og mange retter. Har du stor interesse for mat, lidenskap for råvarene og elsker å arrangere “det gode måltid” er denne siste dagen i året som en drømmedag å regne. Nå har du virkelig sjansen til å utfolde deg på kjøkkenet og få anerkjennelse som en god chef av dine beste venner.

Velg hovedrett først og deretter forrett og dessert. Ofte kan det være vellykket å lage menyen ut fra et spesielt tema eller å følge en rød tråd. Den røde tråden kan for eksempel være “nordiske råvarer”, “fra fjord til fjell”, “rundtur i Europa” eller “det beste jeg vet”.

Menykomposisjon

Når man setter sammen en meny med flere retter er det lurt å tenke på harmonien i måltidet. For eksempel blir det et tungt måltid dersom det er mye rømme og fløte i både forrett, hovedrett og dessert. Skal man ha en tung hovedrett bør man kompensere med lettere forrett og dessert. Er hovedretten forholdsvis lett, smaker det godt med en tyngre forrett og gjerne noe kremaktig til dessert.

I tillegg er det andre hensyn man bør ivareta. Har du valgt en kraftig forrett med mye smak kan det være lurt å legge inn en såkalt “hvilerett”.  Rakfisk med sitt tradisjonelle tilbehør er et godt eksempel på en forrett som med fordel kan etterfølges av en sitronsorbet. En kald munnfull kjøler ned magen, hjelper til med å dempe smaker som sitter igjen i munnen og forbereder oss på en ny rett.

God drikke til god mat

God mat fortjener selskap av noe godt å drikke som utfyller smaken på maten og gir en komplett opplevelse av måltidet. Synes du det er vanskelig å velge riktig vin til maten er det lurt å presentere menyen for en som jobber på Vinmonopolet. Der jobber det dyktige fagfolk som er godt skolerte på akkurat det å hjelpe deg i en “vin-situasjon”. Tar du utfordringen med å velge viner selv, er det en god regel å velge viner som går i samme smaksretning som maten. Lette viner til lett mat. Robuste viner til robust og kraftig mat og så videre.

Les mer om drikke til julematen

Nyttårskalkun

Helstekt nyttårskalkun er bankers servering for selskaper med seks personer og oppover til rundt 20. En kalkun på seks kilo er tilstrekkelig for inntil 12 personer. Blir det for lite med én kalkun kan det være lurt å steke et eller flere kalkunfileter i tillegg. Disse tar mindre plass i ovnen og er dessuten enklere å skjære pent i skiver til serveringen. Når det gjelder sauser og tilbehør er det bare å velge og vrake. Alt passer til kalkun!

Slik lager du helstekt nyttårskalkun.

Fra øverste hylle

Nyttårsaften er tiden for å slå på stortromma og velge råvarer fra øverste hylle. Velg noe med reinsdyr, hele fileter eller andre ting du eller vennene dine sjelden spiser ellers. Visste du forresten at reinsdyr er blant våre eldste råvarer her i landet? Kjøttet har en spennende viltsmak og et eksklusivt tilsnitt. Reinsdyrkjøtt er ikke hverdagskost, men en spennende erfaring. Hva sier du for eksempel til reinsdyrfilet med stekt sopp og småløk eller helstekt indrefilet? Husk at det er nå du har du muligheten til å imponere venner med kjøkkenferdighetene dine.

Nyttårsmeny "Fra fjord til fjell"

 Nyttårsmeny "Nordiske råvarer"

Nyttårsmeny "Det beste jeg vet"

Nyttårsmeny "Rundtur i Europa"

Se flere tips til nyttårsmenyer.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9167, server:MP-PRD-WEB12 29.05.2024 19:53:43