Ingredienser

  • 400 g frisk sjampinjong
  • 12 stk. sjalottløk
  • 2 ss smør til steking
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper

  • 4 stk. persillerot
  • 200 g aspargesbønner
  • 1 ss smør til steking

Portvinssaus:

  • 3 stk. sjalottløk
  • 1 ts smør
  • 1 ts brunt sukker
  • 2 dl portvin
  • 1 l reinsdyrkraft eller viltkraft
  • 1,5 ss maisenna
  • 1,5 ss vann
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 2 ss smør
Del

Reinsdyrfilet med stekt sopp og småløk

(0)
Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Med reinsdyrfilet på menyen sikrer du selskapet ditt festmat som smaker fantastisk. Av alle kjøttslag man får tak i er nok reinsdyrkjøtt det med aller mest smak, og i tillegg er det garantert mørt!

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

  • 400 g frisk sjampinjong
  • 12 stk. sjalottløk
  • 2 ss smør til steking
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper

  • 4 stk. persillerot
  • 200 g aspargesbønner
  • 1 ss smør til steking

Portvinssaus:

  • 3 stk. sjalottløk
  • 1 ts smør
  • 1 ts brunt sukker
  • 2 dl portvin
  • 1 l reinsdyrkraft eller viltkraft
  • 1,5 ss maisenna
  • 1,5 ss vann
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 2 ss smør

Slik gjør du

Du trenger: Ytrefilet av reinsdyr, smør, sopp, sjalottløk, persillerot, aspargesbønner, brunt sukker, portvin, viltkraft, salt og pepper. 
  1. Hakk løk og stek den gyllen i en gryte med smør. Ha i brunt sukker og la det karamellisere seg. Hell på portvin og kok uten lokk til halve væskemengden er igjen. Tilsett reinsdyrkraft og kok inn til omtrent halvparten.
Vær oppmerksom på væskemengden dersom du kjøper ferdig viltkraft eller fond. Noen typer kraft du får kjøpt i butikken er betydelig redusert, slik at ytterligere innkoking vil da være unødvendig.
  1. Rør ut maizena i vann og hell i sausen under omrøring. Smak til med salt og pepper. Skjær kaldt smør i terninger og pisk smøret inn (montèr) rett før servering. Tilsett litt ekstra portvin etter monteringen for mere smak.

  1. Skjær forsiktig av eventuelle hinner på reinsdyrfiletene. Krydre med salt og pepper. Brun filetene på begge sider i en varm stekepanne med smør.

  1. Legg filetene i en ildfast form og stikk inn et steketermometer. Sett formen i ovn på 125 °C i ca. 20 minutter. Ved kjernetemperatur på 60 °C er fileten medium stekt, og ved 65-70 °C er den medium pluss. La fileten hvile i 5 minutter før du skjærer i den.
  2. Rens løk og kutt sopp i båter. Stek sopp og løk raskt i en varm stekepanne med smør. Krydre med salt og pepper. Legg det i en ildfast form og sett formen i ovn i 10-15 minutter. 
  3. Kok aspargesbønner knapt møre i lettsaltet vann, ca. 2 minutter. Avkjøl i iskaldt vann, da avslutter du kokeprosessen raskt og bevarer den fine grønnfargen.
  4. Skrell og del persillerot i fire på langs. Stek persillerot og aspargesbønner i varm stekepanne med smør. Krydre med salt og pepper.

Skjær fileten i fine skiver og anrett med grønnsaker og portvinssaus. Kokte mandelpoteter er ypperlig tilbehør til denne retten.

Kjernetemperatur reinsdyrfilet: Lite stekt: 53-55 °C, Medium: 60 °C, Medium pluss: 65-70 °C, Gjennomstekt: 75 °C.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant