Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Bananer

Slik redder du bananer

Vet du hvorfor så mange bananer havner i søpla? Les hva du kan gjøre med det.

I Norge kastes mer enn 140 000 bananer hver eneste dag. De fleste i dagligvarehandelen. Det er en miljøbelastning å produsere mat for så å kaste det. Samtidig medfører kasting av spiselig mat unødvendige klimagassutslipp fra jord til søppelkassa, og senere ved avfallsbehandling.

Mye banansvinn i butikk

Mesteparten av banansvinnet oppstår i dagligvarehandelen. Hovedårsaken er at vi ofte knekker av bananer fra klasen når vi er i butikken fordi vi ikke trenger en hel klase. Bananene som ligger igjen vil ingen ha. Dermed ender de ofte med å bli kastet fordi de blir brune.

Forbrukerholdninger til kvalitet og utseende er en av grunnene til at mye banan ender opp i søpla. Videre er banan en frukt med begrenset holdbarhet, og mange vil ikke kjøpe en banan som har brune flekker. Holdningene våre til form og utseende er altså en av årsakene til svinn. Dermed er det også noe vi kan gjøre noe med.

Visste du at de sorte prikkene på frukt som epler, pærer, bananer og nektariner er naturlige sukkermerker?

Kjøp de single bananene

Det enkleste bidraget du kan gjøre for å redde bananer fra å bli kastet, er å kjøpe de single bananene i butikken – og huske å spise dem opp.

Lag noe godt av banan

Brune bananer havner dessverre også i søpla hjemme hos oss forbrukere, ofte fordi de blir liggende til det ikke frister å spise dem lengre. Heldigvis finnes det mange enkle tips om hva du kan gjøre for å forhindre det.

En brun banan egner seg perfekt i bananbrød - jo brunere, jo bedre!

Banan har naturlig søt smak, og er digg å bruke i pannekaker, på havregrøten, baked oats eller i bakst. Har du mange bananer til overs kan du bake en banankake i langpanne eller en energikake med både bananer, nøtter, tørket frukt og sjokolade. Den er perfekt å ha i sekken når man skal på lange turer.

Næringsinnhold i banan

Banan er et perfekt mellommåltid, én banan gir bra energipåfyll i form av karbohydrater og inneholder cirka 100 kalorier. I tillegg finner vi vitamin B6 og kalium i banan. Vitamin B6 trenger vi for eksempel for at immunforsvaret skal fungere normalt – kroppens system for å holde hos friske. Kalium er et mineral, som blant annet bidrar til normal muskelfunksjon. Sånn sett er bananen ypperlig treningsmat. 

Mye sukker i banan, sier du? Nei, det stemmer ikke. Det er litt fruktsukker, men det kommer i en næringspakke, sammen med vann, fiber, karbohydrater, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Dermed er det absolutt bedre å gå for en banan enn sjokolade. 

Sist oppdatert: onsdag 11. oktober 2023

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB12 17.04.2024 05:50:01