Lagre

Ingredienser

  • 2 dl steelcut havre
  • 8 dl vann
  • 1 ts salt
  • 1 dl melk eller havremelk (kan utelates)
  • 1 stk. vårløk
  • 4 stilker bladpersille
  • 6 stk. cherrytomat
  • 2 ss pinjekjerner
  • 0,5 ts kvernet pepper
Næringsinnhold

Beregnet per porsjon basert på oppskriften. Næringsinnholdet vil variere med størrelsen på porsjon og valgt tilbehør.

257kcal

Energi

10,2g

Fett

8,4g

Protein

29,9g

Karbohydrater

2,5mg

Jern

Del

Steel cut havregrøt med tomat og urter

(0)
Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Grøt av steelcut - eller klippet - havre er noe helt annet enn enn den tradisjonelle havregrøt. Grøten har en grovere tekstur og en deilig tyggemotstand. Toppet med friske urter, tomater og ristede pinjekjerner blir dette et utradisjonell, men utrolig smakfull og mettende måltid.

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel
Lagre

Ingredienser

  • 2 dl steelcut havre
  • 8 dl vann
  • 1 ts salt
  • 1 dl melk eller havremelk (kan utelates)
  • 1 stk. vårløk
  • 4 stilker bladpersille
  • 6 stk. cherrytomat
  • 2 ss pinjekjerner
  • 0,5 ts kvernet pepper
Næringsinnhold

Beregnet per porsjon basert på oppskriften. Næringsinnholdet vil variere med størrelsen på porsjon og valgt tilbehør.

257kcal

Energi

10,2g

Fett

8,4g

Protein

29,9g

Karbohydrater

2,5mg

Jern

Slik gjør du

  1. Ha havre, vann og salt i en kjele. Kok opp og la grøten småkoke i 25-30 minutter. Rør i kjelen med jevne mellomrom.
  2. Juster konsistensen med vann, eller tilsett melk og gi grøten et raskt oppkok. Smak eventuelt til med litt mer salt.
  3. Finhakk vårløk og persille, kutt tomatene i biter og rist pinjekjernene i en tørr stekepanne til de er gylne. 
  4. Ha grøten i en dyp tallerken og topp med urter, tomater og pinjekjerner. Kvern litt svart pepper over.

Toppingen kan varieres på mange ulike måter, både i søt og salt retning. Her er noen tips:

Dill og varmrøkt laks

Fetaost, oliven og tomat

Friske bær, cottage cheese og hakkede hasselnøtter

Peanøttsmør, jordbær og honning

Spekeskinke eller fenalår, honning og friske bær

Hakkede nøtter eller mandler, cherrytomater og ruccola

Spinat, revet sitronskall, parmesan og timian

Steelcut havre skiller seg fra havregryn ved at det er havrekorn som er kuttet eller klippet i biter og ikke valset til flate havregryn slik vi kjenner dem. Steelcut inneholder akkurat det samme som havregryn, men både smak og tekstur endres. Smaken blir kraftigere, og grøten blir grovere og med mer tekstur og tyggemotstand. Steelcut havre kan også tilberedes som en risotto.

Verdensmesterskapet i grøt - Golden Spurtle - arrangeres årlig i Carrbridge i Skottland. 

Havregrøt med tomat og friske urter

 

 

 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant