Steel cut havregrøt med tomat og urter

Kategori
Sunn
Vanskelighetsgrad
Enkel
Tid
20–40 min

Grøt av steelcut - eller klippet - havre er noe helt annet enn enn den tradisjonelle havregrøt. Grøten har en grovere tekstur og en deilig tyggemotstand. Toppet med friske urter, tomater og ristede pinjekjerner blir dette et utradisjonell, men utrolig smakfull og mettende måltid.

Ingredienser

  • 2 dl steelcut havre
  • 8 dl vann
  • 1 ts salt
  • 1 dl melk eller havremelk (kan utelates)
  • 1 stk. vårløk
  • 4 stilker bladpersille
  • 6 stk. cherrytomat
  • 2 ss pinjekjerner
  • 0,5 ts kvernet pepper

Slik gjør du

  1. Ha havre, vann og salt i en kjele. Kok opp og la grøten småkoke i 25-30 minutter. Rør i kjelen med jevne mellomrom.
  2. Juster konsistensen med vann, eller tilsett melk og gi grøten et raskt oppkok. Smak eventuelt til med litt mer salt.
  3. Finhakk vårløk og persille, kutt tomatene i biter og rist pinjekjernene i en tørr stekepanne til de er gylne. 
  4. Ha grøten i en dyp tallerken og topp med urter, tomater og pinjekjerner. Kvern litt svart pepper over.

Toppingen kan varieres på mange ulike måter, både i søt og salt retning. Her er noen tips:

Dill og varmrøkt laks

Fetaost, oliven og tomat

Friske bær, cottage cheese og hakkede hasselnøtter

Peanøttsmør, jordbær og honning

Spekeskinke eller fenalår, honning og friske bær

Hakkede nøtter eller mandler, cherrytomater og ruccola

Spinat, revet sitronskall, parmesan og timian

Steelcut havre skiller seg fra havregryn ved at det er havrekorn som er kuttet eller klippet i biter og ikke valset til flate havregryn slik vi kjenner dem. Steelcut inneholder akkurat det samme som havregryn, men både smak og tekstur endres. Smaken blir kraftigere, og grøten blir grovere og med mer tekstur og tyggemotstand. Steelcut havre kan også tilberedes som en risotto.

Verdensmesterskapet i grøt - Golden Spurtle - arrangeres årlig i Carrbridge i Skottland. 

Havregrøt med tomat og friske urter

 

 

 

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    Kommentarfeltet er stengt fra 1. juli til 9. august pga ferie