skip navigation
matprat logo

Høstens desserter

Opp i trærne og inn i buskene! Plukk med deg av frukt og bær til høstens herlige desserter.


BLÅBÆRTERTE

Turmat
Middels
Over 60 min

Har du vært på skogstur og plukket masse blåbær, eller kanskje har fryseren full fra før? Lag denne deilige blåbærpaien og smil av både smaken og fargen på tungen. 

Ingredienser

8

Tertebunn:

  • 12 stk vaniljestang
  • skall av 12 stk sitron
  • 160 g hvetemel
  • 60 g melis
  • 85 g smør
  • 12 stk egg

Fyll:

  • 1 stk egg
  • 1 dl melis
  • 1 dl kremfløte
  • 3 dl blåbær

Pynt:

  • 1 dl blåbær
  • 2 ss melis

Slik gjør du

1. Lag tertebunn. Del vaniljestang i to på langs, og skrap ut frø med en liten spiss kniv. Riv skall av sitron (kun det gule). Ha vaniljefrø og sitronskall i en food-prosessor sammen med mel, melis og smør og kjør det raskt sammen. Tilsett egg og kjør til deigen er passe samlet. Hell deigen over på kjøkkenbenken og kna den godt sammen. Pakk den i plast og sett kaldt i minimum 20 minutter. 

2. Kjevle ut deigen mellom to bakepapirark til en leiv som er 2-3 mm tykk, ta bort bakepapiret og kle en paiform, 20 cm i diameter. Skjær vekk overflødig deig, prikk bunnen med en gaffel og sett formen kaldt i 10 minutter. Terten stekes på 180 °C til den har fått en gyllen og fin farge, ca. 12 minutter. Avkjøl. 

3. Pisk sammen egg, melis og fløte. Fordel blåbær utover tertebunnen, og hell eggeblandingen over blåbærene. 

4. Sett terten inn på nederste rille i stekeovn på 180 °C, og stek i 25-30 minutter. Avkjøl terten før du tar den ut av formen. 

Pynt eventuelt med noen friske blåbær og litt melisdryss før servering. Vaniljeis smaker også kjempegodt til!

Norsk frukt og bær er fantastisk! De lyse nettene, den lange modningen og det gode jordsmonnet gir unike forutsetninger for alt fra saftige plommer til smakfulle skogsbær, noe som kan ende i en av høstens gode desserter. 

EPLEKAKE I LANGPANNE

Turmat
Middels
Over 60 min

Norske epler er typisk sesongvare, og det er nå om høsten vi virkelig kan fråtse i friske, sprø og nydelige epler. En saftig eplekake er noe som blir tatt godt imot blant både store og små. 

Ingredienser

16
  • 7 stk eple
  • Saften av 1 stk sitron
  • 12 kg romtemperert smør
  • 12 kg sukker
  • 8 stk egg
  • 12 kg hvetemel
  • 3 ts vaniljesukker
  • 3 ts bakepulver
  • 2 ss smør til langpanna

Topping:

  • 2 ss sukker
  • 1 ss malt kanel
  • 100 g grovhakkede mandler eller hasselnøtter

Slik gjør du

1. Forvarm stekeovnen til 190 °C.

2. Skrell epler, del dem i to, fjern kjernehuset og skjær i skiver. Legg skivene i en bolle med kaldt vann tilsatt sitronsaft

3. Pisk smør og sukker hvitt, tilsett ett og ett egg og visp det godt sammen.

4. Sikt hvetemel, vaniljesukker og bakepulver inn i smørkremen og bland godt.

5. Smør en liten langpanne, ca. 25 x 40 cm og hell i røren. Bruk en slikkepott til å jevne ut overflaten.

6. Stikk epleskivene ned i deigen i et fint mønster. Fortsett å «mette» deigen med epleskiver til du har brukt opp alle.

7. Dryss over sukker, kanel og hakkede mandler/nøtter.

8. Sett kaken midt i ovnen og stek den i 40-45 minutter. Test med en spiss kniv eller trepinne om den er gjennomstekt. Avkjøl på rist.

Server gjerne med litt krem eller vaniljeis.