Samefolkets dag 6. februar

Den 6. februar feires samefolkets dag. Dagen er en feiring for å markere det første samiske landsmøte som ble holdt i Trondheim i 1917. I år er det derfor rigget for et stort 100 årsjubileum: Tråante 2017.

Den samiske nasjonaldagen ble vedtatt på Samekonferansen i 1992, og er felles for alle samer i Norge, Finland, Sverige og Russland. Dagen ble feiret første gang i 1993, ti år senere ble 6. februar offisiell norsk flaggdag. Samefolkets dag er en markering til minne om det første samiske landsmøtet, holdt i Trondheim den 6. februar i 1917. Dette var første gang i historien at samer kom sammen fra hele Sápmi for å arbeide for felles samiske saker over nasjonalgrensene. 

TRÅANTE 2017

Tråante betyr Trondheim på sør-samisk, og arrangementet «Tråante 2017» er en hel festuke i Trondheim i samisk regi 4. – 12. februar 2017. Ulike aktiviteter og kulturelle innslag vil finne sted i byen, alt fra konserter og kunstutstillinger til foredrag og idrettsarrangement. Målet er å få til en storslått markering av 100 årsjubileet, samt formidle kunnskap om samer, samisk språk, kultur og historie - i et 100-års perspektiv.

Klikk her for å lese mer om Tråante 2017


Rein Tråante 2017 er delen av festuka som vil foregå på Trondheim Torg 6. – 8. februar. Tolv lavvoer skal bygges sammen til én stor lavvo, hvor folk blant annet kan møte produsenter av reinkjøtt/ -produkter, duodjiutøvere med håndverk i samisk tradisjon og få inspirasjon og kunnskap om råvaren gjennom reinkjøttkurs.

MatPrat holder 5 kurs om reinkjøtt 6. februar i lavvoen, og barnas matnettsted MatStart holder 5 reinkjøttkurs for barn 7. februar. 

Klikk her for å lese mer om Rein Tråante 2017

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

FESTDAGEN 6. FEBRUAR

Siden feiringen av samefolkets dag ikke har etablert lange tradisjoner, markeres dagen på ulikt vis der det er samiske bosettinger. Over hele landet har mange barnehager og skoler samiske tema og prosjekter i tiden før dagen, og det er stadig mer vanlig å markere selve festdagen med høytidelig feiring og fest.

I offisielle sammenhenger markeres dagen gjennom flaggheising, festtaler og fremføring av nasjonalsangen "Sámi soga lávlla". Mange steder holdes det også gudstjenester. Den samiske befolkningen pynter seg i tradisjonsrike samiske kofter, og det holdes gjerne konserter eller ulike former for kulturinnslag. God mat står også på menyen, gjerne bidos, samefolkets tradisjonelle festmat.


Klar bidos: Samefolkets tradisjonelle festmat. Leage buorre!

Selv om du ikke skulle ha anledning til å ta del i den offisielle feiringen, er det hyggelig å markere dagen med en god gryte finnbiff, bidos eller andre eksotiske retter med reinsdyrkjøtt. Søk opp tradisjonsrik joik eller annen samisk moderne musikk på spillelista og gjør den 6. februar til en festdag, der du er. 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.