Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Samekofte

Samenes nasjonaldag 6. februar

Den 6. februar feires samenes nasjonaldag. Dagen er en feiring for å markere det første samiske landsmøte som ble holdt i Trondheim i 1917.

Den samiske nasjonaldagen ble vedtatt på Samekonferansen i 1992, og er felles for alle samer i Norge, Finland, Sverige og Russland. Dagen ble feiret første gang i 1993, ti år senere ble 6. februar offisiell norsk flaggdag. Samenes nasjonaldag er en markering til minne om det første samiske landsmøtet, holdt i Trondheim den 6. februar i 1917. Dette var første gang i historien at samer kom sammen fra hele Sápmi for å arbeide for felles samiske saker over nasjonalgrensene. 

Festdagen 6. februar

Siden feiringen av samenes nasjonaldag ikke har etablert lange tradisjoner, markeres dagen på ulikt vis der det er samiske bosettinger. Over hele landet har mange barnehager og skoler samiske tema og prosjekter i tiden før dagen, og det er stadig mer vanlig å markere selve festdagen med høytidelig feiring og fest.

Foto: Wil Lee-Wright/Oi! På MatStart fins både bidos og flere retter med skav som barna enkelt kan lage til festdagen. 

I offisielle sammenhenger markeres dagen gjennom flaggheising, festtaler og fremføring av nasjonalsangen "Sámi soga lávlla". Mange steder holdes det også gudstjenester. Den samiske befolkningen pynter seg i tradisjonsrike samiske kofter, og det holdes gjerne konserter eller ulike former for kulturinnslag. God mat står også på menyen, gjerne bidos, tradisjonell, samisk festmat.

Klar bidos: Samefolkets tradisjonelle festmat. Leage buorre!

Selv om du ikke skulle ha anledning til å ta del i den offisielle feiringen, er det hyggelig å markere dagen med en god gryte finnbiff, bidos eller andre retter med reinsdyrkjøtt. Søk opp tradisjonsrik joik eller annen samisk moderne musikk på spillelista og gjør den 6. februar til en festdag, der du er. 

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8570, server:MP-PRD-WEB12 15.04.2024 13:44:57