Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Stemingsbilder hytte - Sandwich med reinsdyrskav

Viddas «fastfood»

Reinsdyrkjøtt er en av de mest urnorske råvarene vi har. Smaken preges av at dyrene beiter i rå norsk natur under ekstreme værforhold. Reinsdyrskav er viddas «fastfood» og grunnlaget for spennende småretter og solide tradisjonsretter.


Foto:
 
matprat

Reinsdyrskav

Reinsdyrskav går også under navnet finnbiff. Skav er tynne skiver reinsdyrkjøtt skåret fra nakke og bog. Metoden for skaving av skiver frossent kjøtt er omtrent den samme nå som opprinnelsen på vidda om vinteren før i tiden.

Reinsdyrtapas

Sett sammen små munnfuller norsk natur, som reinsdyrbiff med bakte grønnsaker.

Småretter med reinsdyrkjøtt kan være appetittvekker, forrett eller en del av et større tapasbord. Norsk tapas bør hente frem det beste fra norsk skog og mark. Kombiner kjøttet med rene, enkle smaker som hever viltsmaken. Tradisjonelle reinsdyrgryter kan en enkelt servere i små porsjonsskåler, som en av flere småretter. Eller hva med å prøve ut en litt annerledes vri: Skav smaksatt med kanel og kardemomme på en ristet, smurt baguetteskive? Du får da en deilig bruschetta med kremost og reinsdyrskav. Flatbiff eller filet av rein er også ypperlige utgangspunkt til små delikatesser, som eksempelvis reinsdyrbiff med bakte grønnsaker, reinsdyrcarpaccio eller i rustikk variant som tørket reinsdyrkjøtt.

Pizza i toppklasse

Eltefri pizzadeig gir en utrolig sprø og god pizzabunn, spesielt om den stekes på en pizzastein. Deigen krever lite arbeid, en må bare huske å sette den kvelden i forveien slik at den får 12 – 18 timer heving. Til reinsdyrkjøtt er hvit pizzasaus en super smakskombinasjon. Sausen lager du ved å blande crème fraîche med chili, hvitløk, olje, timian salt og pepper. Vi har prøvd ut to ulike varianter: eltefri pizza med reinsdyrskav, spinat og granateple og eltefri pizza med reinsdyrskav, bacon og kantareller – fantastisk godt!

Vennelagsgryte

Kremet viltpanne med potet- og pastinakkmos.

Klassiske gryter med reinsdyrkjøtt er tøff og ekte mat til uformelle vennelag. Har du litt fløte, noe grønt og krydder så har du et festmåltid på rekordtid! Super festmat for to eller mange. Sopp og norske rotgrønnsaker er tilbehør som går ypperlig til viltsmaken. Hjemmelaget potetmos gjør middagen ekstra god, - gjerne i kombinasjon med rotgrønnsaker.

RIKTIG TILBEREDNING

Reindyrskav, eller finnbiff, er magert kjøtt. Den store fordelen med skav er at det kan tas ut av fryseren og brukes i frossen tilstand. For best mulig resultat bør det stekes halvtint i en panne med margarin eller smør på høy varme. Kjøttet bør stekes i små porsjoner i flere omganger slik at det blir stekt og ikke kokt. Dette gir det beste resultatet, skavet blir saftig og godt.

Tur- og villmarksmat

Skav kan enkelt pakkes i sekken og bli med på fjell- og skogtur. Pakk med en liten bålpanne og tenn opp bål, da har du mulighetene tilrettelagt for fantastiske retter på få minutter. Enkle panneretter som pytt i panne med reinsdyrskav er tøff og mettende turmat. De fleste barn og unge er glade i wraps og pitabrød. Hvorfor ikke prøv ut urvarianten med reinsdyrskav? Fyll stekt kjøtt i brødet, suppler med rørte bær eller en god dressing, og du har håndholdt turmat som garantert vil falle i smak hos hele familien. 

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9167, server:MP-PRD-WEB12 30.05.2024 09:28:04