Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Kremet elggryte

Elgkjøtt: På kjøkkenet

Elgkjøtt er et supert utgangspunkt enten du skal lage norsk tradisjonsmat til hverdags eller du vil servere gjestene dine retter med eksklusivt tilsnitt.

Hvordan bruke ulike deler fra elg?

Elg kan sammenlignes med storfe størrelsesmessig, og elgslaktet deles opp etter samme prinsipp som storfe. Derfor er det kjente produkter som steker, grytekjøtt, skav, biffer og fileter som selges i butikk. Elgstek, grytekjøtt av elg, kvernet elgkjøtt og fileter som du finner i butikken tilberedes etter samme matlagingsprinsipper som storfe.

Hva er elghakk?

Elghakk er grovkvernet elgkjøtt, og brukes på stort sett samme måte som kjøttdeig og karbonadedeig fra storfe. Elghakk er også navnet på en tradisjonell elgrett fra Østerdalen, som serveres til hverdags så vel som til fest.

Hvilken tid på året er elgkjøtt best tilgjengelig? 

Tilgangen på ferskt elgkjøtt er naturlig nok størst etter elgjakta om høsten, men en del butikker har elgkjøtt tilgjengelig  i frysedisken hele året. Elgen er i best kvalitet om høsten, etter å ha beitet på all slags gode vekster hele sommeren Derfor er kjøttet du kjøper i butikken av god og jevn kvalitet året igjennom.

Bør kjøttet tempereres før steking?

Før kjøttet skal stekes er det en fordel at det ligger i romtemperatur ca. 30 minutter. Dette for at kjøttet ikke skal kjøle ned stekepanna, og bli ”kokt” isteden for stekt, og for at varmen skal trenge lettere inn i biffene.

Kjøp av elg rett fra jegeren?

Har du kjøpt elgkjøtt privat er det viktig å vite litt om det er et ungt eller eldre dyr kjøttet kommer fra. Det er også nødvendig å vite hvilket stykke kjøtt du kjøper, det er stor forskjell på de ulike stykningsdelene på dyret. Mens det møre kjøttet er godt egnet for steking, er det mindre møre kjøttet supert som kokekjøtt til supper og gryter. I tillegg blir en del av dette kjøttet kvernet til elghakk.

Elgkjøtt en anvendelig råvare!

Retter av elgkjøtt kan grovt sett deles i to kategorier: Det er tradisjonsmat med klassiske retter og gjestemat med spennende tilbehør og eksklusivt tilsnitt. Det finnes mange spennende, lokale retter av elg. Disse varierer fra distrikt til distrikt.

Mange forbinder elg med smakfulle fløtesauser og kremete tilbehør, men viltkjøttet kan like gjerne serveres enkelt og hverdagslig. De som har stor tilgang på elgkjøtt bruker det på lik linje med storfekjøtt. Prøv gjerne kvernet elgkjøtt på pizza, i kjøttsaus eller i andre hverdagsretter som ofte har et mer moderne preg.

Tradisjonsretter som for eksempel ferskt kjøtt og suppe smaker svært godt av elgkjøtt.Elgstek er søndagsmiddagen fremfor noen i de store skogdistriktene på Østlandet, og en saftig elgbiff får tennene til å løpe i vann for noen og hver.

Hva passer som tilbehør til elgkjøtt?

Elgen er helt konge også når det gjelder smak. En avrundet viltsmak gjør at det er manges favoritt. Kjøttet er lett å kombinere med andre råvarer. Bruk gjerne krydder og råvarer fra elgens rike for å fremheve den gode smaken. Det kan være tyttebær, einebær, blåbær og bringebær eller sopp.

Tilbehør til vilt

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9167, server:MP-PRD-WEB11 30.05.2024 12:44:32