Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Neslerundstykker

Neslerundstykker

Ingredienser

porsjoner
  • 0,5 l friske nesleblader
  • 50 g gjær
  • 6 dl vann
  • 1 ts sukker
  • 2 ts salt
  • 2 dl olivenolje
  • 1 kg hvetemel
  • 1 stk. egg
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Brennesle, nesle eller brennhuttu – uansett hva den kalles, så er dette et ugress alle kjenner og har hatt ubehagelig nærkontakt med. Ikke den første planten man tenker på når det gjelder mat! Men nesle har mange bruksområder på kjøkkenet og smaker knallgodt. Her har den havnet i rundstykkene.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 0,5 l friske nesleblader
  • 50 g gjær
  • 6 dl vann
  • 1 ts sukker
  • 2 ts salt
  • 2 dl olivenolje
  • 1 kg hvetemel
  • 1 stk. egg

Slik gjør du

  1. Skyll nesleblader godt i kaldt vann. Plukk ut noen blader til å pynte rundstykkene med.
  2. Kok opp en kjele med rikelig med vann og forvell neslene til de akkurat faller sammen. Hell i et dørslag og skyll i kaldt vann. Klem ut så mye vann som mulig. grovhakk neslene og sett til side.
  3. Ha mel, gjær, vann, sukker, salt og olje i en bakebolle til kjøkkenmaskin. Elt deigen lett sammen og tilsett de hakkede neslebladene. Elt deigen videre til den slipper bakebollen. Tilsett litt mer mel om nødvendig.

    Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.


    Lag grove rundstykker ved å bytte ut opptil halvparten av melet med sammalt hvete grov.
  4. Dekk deigen med et rent klede og sett til heving på et lunt sted i ca 1 time, eller til den har fått dobbel størrelse.
  5. Forvarm stekeovnen til 210 °C. Legg bakepapir på et stekebrett.
  6. Dryss litt mel på bakebordet og hvelv deigen ut av bollen. Del deigen i 24 like store emner og trill dem til runde eller ovale rundstykker. Plasser rundstykkene på stekebrettet. Dekk med klede.
  7. Sett rundstykkene på en stekeplate med bakepapir og dekk med et klede. Etterhev i ca 20 minutter på et lunt sted.
  8. Visp sammen et egg og pensle rundstykkene. Klem fast er nesleblad og pensle det forsiktig med egg.
  9. Stek rundstykkene midt i ovnen i 10-12 minutter. Avkjøl på rist.
Bruk plasthansker når du plukker nesle for å unngå å brenne fingertuppene på stilkene. Både blader og stilk er dekket av brennhår som kan gi vablete utslett. Brennhårene ødelegges ved varmebehandling.
Nesler er aller best om våren. Knip av de 2-3 øverste skuddene, da er også stilken myk og god.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Slik sanker du de første ville vekstene

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB14 22.05.2024 22:35:43