Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug er verken redd for å si sin mening eller skape debatt. Når Landbruks- og matministeren lader opp batteriene, bærer det hjem til foreldrenes gård på Sunnmøre. 

Avtalen er klar: Tre kvarter på ministerens kontor. Tiden må ikke overskrides. Landsbruks- og matministeren har et strengt program. Presis på minuttet høres lyden av klikkende hæler og Sylvi Listhaug viser vei inn til sitt kontor. Hestehalen er stram og blikket skarpt. Matpolitisk seniorrådgiver tar plass ved enden av bordet og intervjuet er i gang.

Du er selv odelsjente, - hvordan har det vært å vokse opp på gård?

Et stort smil brer seg over ansiktet: – Barndommen min var så idyllisk at det nesten er flaut å snakke om, forteller hun. –  Det var varm mat på bordet når vi kom hjem fra skolen, grøt hver lørdag og fast takst med klassiske middager som steik og kjøttkaker på søndagene. Mor smurte også matpakke og lagde kakao som hun sendte med oss på skolen. Jeg og min mann jobber fulltid og rekker ikke å gi våre barn et så høyt servicenivå, sier hun.


Vår nye landbruks- og matminister er oppvokst på Ørskog på Sunnmøre. (Foto: esten borgos.)

Med foreldre som melkebønder, en farmor på loftet, tvillingbrødre å leke med, kuer på båsen, en hund, en katt, og periodevis høner og en kanin, fortonet barndommen seg som et lite eventyr hvor det alltid var nok å finne på. I tillegg måtte alle bidra i fjøsstellet, forsikrer hun.

 

Oppvokst med hjemmelaget mat

Var du også tidlig med å lage mat?

- Nei, jeg kan ikke huske jeg var så opptatt av det, bortsett fra når det var sjokoladekake på gang: Jeg elsket å smake på røren! Ellers lagde både mor og farmor mat fra grunnen av, så vi var bortskjemt med hjemmelaget mat. Egentlig liker jeg både å lage mat og å stelle i stand til fest. Når vi har bursdag, er vi som regel 25-30 personer. Før laget jeg både koldtbord og kaker. Nå blir det mest pølsefest. Hun ler, før hun fortsetter: - Hverdagene er som regel for hektiske, men i helgen prøver vi å kose oss med matlaging.

Hva er favoritt-maten, da?

- Gjerne tradisjonell norsk mat, som gryter som står og koker lenge.


Sylvi Listhaug er selv oppvokst på gård og elsker å reise hjem til foreldrene på Sunnmøre. (Foto: Olav Skjegstad, Romsdals Budstikke.)

Er dere flinke til å planlegge måltidene?

- Nei! Svaret kommer kontant. – Det går etter innfallsmetoden. I helgene er det fast takst med egg til frokost, ellers er det mest på det spontane.

 

Prioriterer friheten

Selv om hun har odelsrett som eldste i søskenflokken på tre, har det aldri vært aktuelt å ta over gården.

- Nei, det er en livsstil som nok ikke passer meg, i hvert fall ikke nå, forklarer hun. - Som bonde er du for bundet til gården og arbeidet. Jeg liker å ha frihet til å reise og styre livet mitt. Heldigvis er det mange andre som foretrekker gårdslivet. Vi er avhengig av at nok unge tar over gårdene til at vi får produsert den maten forbrukerne vil ha. Men jeg elsker å komme hjem til mor og far på gården og ungene våre, særlig Signe som er eldst, nærmest bor i fjøset når vi er der. Da jeg spurte om vi skulle reise til USA eller gården i påsken, stemte de for gården. Dermed gjør vi begge deler!


- Jeg liker å ha frihet til å reise og styre livet mitt og er ikke klar for å bruke odelsretten, forteller hun. (Foto: esten borgos.)

 Hva er planene for gården videre?

- Det er den ene broren min som tar over driften. Han vil bygge seg nytt hus så det ligger an til at jeg skal ta over det gamle. Vi kommer nok ikke til å flytte tilbake til Vestlandet nå, men jeg er ikke fremmed for tanken om kanskje noen år. Nå trives vi godt i byen, men det finnes ikke noe bedre sted å lade opp batteriene enn hjemme hos mor og far.

Du snakker selv om en idyllisk og trygg oppvekst med livet på gården. Du er ikke redd for at det blir slutt med ″ gøy på landet″ når du går inn for å sentralisere jordbruket, da?

- Jeg har aldri snakket om sentralisering. Det er ditt begrep. Vi skal ha landbruk over hele landet med ulike produksjoner,  men vi må ha robuste gårdsbruk som gir grunnlag for inntekter som det går an å leve av. Det betyr større og mer rasjonelle bruk. Landbruket har en rekrutteringsutfordring. Vi må i større grad prioritere dem som vil investere og satse på heltidsbruket,- de som ser muligheten i ressursene på gårdsbruket.    

 

Uredd

Du har allerede skapt mye debatt ved dine utspill. Du går ikke av veien for å erte på deg folk?

- Politikk er å ville. Politikk er å prioritere. Det skaper ofte uenighet og konflikt, og jeg har aldri vært redd for å stå i den kampen. Utviklingen under den rød-grønne regjeringen har gått i en retning de selv er imot…. nå som de er i opposisjon. De har ikke greid å prioritere. Skal vi sikre et robust landbruk må vi være villig til å ta styring.   Det er det jeg er innvalgt på. Det er dette som er mitt mandat. Du kan vel si det sånn at det ikke var tvil om hvem som var sjefen blant oss søsknene hjemme. Jeg har alltid vært bestemt og hatt mye temperament. Men jeg har stort sett godt humør, så det går fort over, sier Listhaug.


- Jeg har mye temperament, men det går som regel fort over, sier Sylvi Listhaug. (Foto: esten borgos.)

Hvordan var reaksjonen hjemme på Vestlandet da de fikk høre at du var blitt Landbruks- og matminister?

- Det ble stille i andre enden da jeg ringte og informerte dem, forteller hun. – Broren min hadde derimot tippet det.

Så du deg selv i den rollen?

- Jeg kan i grunnen se meg i ulike roller, og dette var en ny og spennende utfordring.  Mat betyr mye  for alle, for produsentene  og for forbrukerne. Jobben som landbruks- og matminister er viktig.

 

Nasjonalrett

Gi din stemme

Bli med og kår Norges nasjonalrett! Send en mail med ditt forslag og din begrunnelse til nasjonalrett2014@lmd.dep.no.   

Og nå har du tatt initiativ til å kåre Norges nasjonalrett på nytt. Hva er i veien med fårikålen?

- Det er ikke noe galt med fårikål,- tvert i mot er jeg veldig glad i det. Jeg er bare nysgjerrig på hva folk betrakter som sin nasjonalrett i jubileumsåret for Norges Grunnlov. Fårikålen ble kåret for mer enn førti år siden. Nå har vi reist verden rundt og spist mat fra alle verdens kjøkken. En hel generasjon har vokst opp med taco og pizza, samtidig er det tydelig flere og flere som vender tilbake til norske tradisjonsretter. Mye av identiteten vår ligger nettopp i maten. Jeg synes det er morsomt å finne ut hva folk anser som nasjonalretten i 2014.

   


Aktive dager som minister. Her på en pressekonferanse Smaken av 1814 - servert på 2014-vis. (Foto: Matprat.)

Hva om taco stikker av med flest stemmer?

– Da blir jeg skuffet, kommer det kontant.  Jeg ser ikke på den som noen norsk rett. Vi har  gode og stolte mattradisjoner rundt i landet som jeg håper mange blir med å stemme fram. Det er på tide å sjekke om folkemeningen har endret seg på disse mer enn førti årene, eller om vi fremdeles står fast ved fårikålen, sier  vår landbruks og matminister engasjert. Selv holder hun en knapp på potetball, særlig mors hjemmelagde.

Kort om Sylvi

Navn: Sylvi Listhaug Alder: 36 år Sivilstatus: Gift med Espen Espeseth, to barn (Signe 5 og Lars 3) Utdannet: Adjunkt med fordypning i samfunnskunnskap og historie. Aktuell som: Landbruks- og matminister
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.