Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Kjøttdeig

Velg riktig kjøttdeig

Kjøttdeig er ikke bare kjøttdeig lenger, og etter hvert har det blitt en hel liten familie med ulike kjøttdeiger. Det finnes kjøttdeiger fra storfe, kylling, svin, lam og til og med elg. Vet du hvilken kjøttdeig som er best til kjøttkaker?

Trenden er klar. Kjøttdeigene går i en magrere retning. Alle kjøttdeigtypene egner seg derimot ikke like godt til alle retter. Grunnregelen er at til kjøttkaker, medisterkaker eller kjøttpudding som er spedd på klassisk måte med litt mel og væske, så egner den vanlige kjøttdeigen seg best. Til kjøttsauser, gryter, karbonader og bøffer er de magre kjøttdeigene utmerkete!


Nøkkelhullsmerkede kjøttdeiger

Alle kjøttdeiger som består av kvernet eller hakket kjøtt, og inntil 10 % fett kan merkes med nøkkelhull. Foreløpig gjelder dette kun kjøttdeiger som er ferdig pakket av kjøttindustrien. Kjøttdeig som er kvernet i butikk og solgt enten butikkpakket eller i løs vekt, kan ikke merkes med nøkkelhull, selv om de inneholder mindre enn 10 % fett.


Vanlig kjøttdeig

Dette er den desidert mest vanlige og mest solgte kjøttdeigen. Den inneholder maks 14 % fett, og kan brukes til alle retter. Den er super til kjøttkaker, hamburgere og kjøttpudding, men også til alle sorter pastasauser, taco og gryteretter. Med sine 14 % fett inneholder den litt mer fett enn mange av de nye og magrere kjøttdeigene.


Karbonadedeig

Skal du kombinere mye smak og lite fett er dette det beste valget. Den inneholder inntil 5 % fett, men er ofte magrere enn det. Den kan erstatte vanlig kjøttdeig til  taco, kjøttsauser og gryteretter, men gir en litt tørrere konsistens. Den er selvsagt ypperlig til karbonadekaker og bøffer eller kjøttboller som ikke er spedd. Men til klassiske kjøttkaker, hamburgere og kjøttpudding som skal spes med litt mel, vann eller melk, er de dårlig egnet. Resultatet blir fort litt tørr og hard konsistens.


Kjøttdeig med 10% fett

Dette er en nykommer på markedet som vi spår vil bre om seg, og bli populær for de som liker retter av kjøttdeig og foretrekker mindre fett uten at det går på bekostning av smak og konsistens. Den inneholder inntil 10 % fett, og kan derfor merkes med nøkkelhull. Denne kjøttdeigen kan brukes til alle typer kjøttdeigretter, og egner seg også bra til kjøttkaker, hamburgere og kjøttpudding.


Kyllingkjøttdeig

Denne er populær fordi den inneholder mindre fett enn kjøttdeig. Fettprosenten varierer litt, men ligger som oftest mellom 7 og 8,5 %. Den kan erstatte kjøttdeig i mange retter. I taco, pasta og gryteretter vil den fungere bra. Den er lysere i fargen, og kan gi en litt tørrere konsistens. Kyllingkjøttdeig er ypperlig til kjøttboller, ulike “moderne” kjøttkaker og kyllingburgere. Til klassiske kjøttkaker er det bedre å bruke vanlig kjøttdeig.


Kjøttdeig av svin

Mager kjøttdeig av svin inneholder 9 % fett, og egner seg til de samme rettene som kyllingkjøttdeig. Det er en bra allrounddeig til mange klassiske retter. Den er lysere i fargen enn vanlig kjøttdeig, og ikke så kraftig i smaken. Passer bra til pastaretter, taco, kjøttboller og ulike gryteretter. Til kjøttkaker blir deigen litt i magreste laget, med litt lite smak.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.6416, server:MP-PRD-WEB13 02.10.2023 23:12:11