Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Storfe deiger

Velg riktig kjøttdeig

Kjøttdeig er ikke bare kjøttdeig. Butikkhyllene er fulle av kjøttdeig fra storfe, kylling, svin, lam - og til og med elg. Men vet du hvilken kjøttdeig som er best til ulike bruk?

Det finnes stadig flere alternativer i kjøttdeighylla, med variende mengde fett. Fettprosenten sier noe om hva du bør velge, basert på hvilken rett du skal lage. For klassikere som kjøttkaker, medisterkaker og kjøttpuddinger, er den vanlige kjøttdeigen din trofaste følgesvenn. Til kjøttsauser, gryter, karbonader og bøffer kan de magre kjøttdeigene være like godt egnet.

Vanlig kjøttdeig

Dette er den desidert mest vanlige og mest solgte kjøttdeigen. Den inneholder maks 14 % fett, og er allsidig i bruk. Den er super til kjøttkaker, hamburgere og kjøttpudding, men også til alle sorter pastasauser, taco og gryteretter. Med sine 14 % fett inneholder den litt mer fett enn mange av de nye og magrere kjøttdeigene.

Karbonadedeig

En magrere deig med mye smak. Den inneholder inntil 5 % fett, men ofte er den magrere enn det også. Den kan erstatte vanlig kjøttdeig til  taco, kjøttsauser og gryteretter, men gir en litt tørrere konsistens. Den er spesielt godt egnet til karbonadekaker, bøffer eller kjøttboller som ikke er spedd, men til klassiske kjøttkaker, hamburgere og kjøttpudding, kan resultatet få en noe tørr og hard konsistens.

Kyllingkjøttdeig

En populær hverdagskjøttdeig  av kylling som inneholder mindre fett enn kjøttdeig. Fettprosenten varierer litt, men ligger som oftest mellom 7 og 8,5 %. Den kan erstatte kjøttdeig i mange retter. I taco, pasta og gryteretter vil den fungere bra. Den er lysere i fargen, og kan gi en litt tørrere konsistens. Kyllingkjøttdeig passer godt til kjøttboller, gyoza-fyll, vårruller og kyllingburgere. Til klassiske kjøttkaker er det bedre å bruke vanlig kjøttdeig.

Kjøttdeig av svin

Mager kjøttdeig av svin inneholder 9 % fett, og egner seg til de samme rettene som kyllingkjøttdeig. Det er en bra allrounddeig til mange klassiske retter. Den er lysere i fargen enn vanlig kjøttdeig, og ikke så kraftig i smaken. Passer bra til pastaretter, taco, kjøttboller og ulike gryteretter. Til kjøttkaker blir deigen i magreste laget, med litt lite smak.

Nøkkelhullsmerkede kjøttdeiger

Alle kjøttdeiger som består av kvernet eller hakket kjøtt, og inneholder maks 10 % fett, kan merkes med nøkkelhull. Foreløpig gjelder dette kun kjøttdeiger som er ferdig pakket av kjøttindustrien. Kjøttdeig som er kvernet i butikk og solgt enten butikkpakket eller i løs vekt, kan ikke merkes med nøkkelhull, selv om de inneholder mindre enn 10 % fett.

Gjennomstekning av kjøttfarser- og deiger

Bakterier finnes kun på overflaten av hele kjøttstykker, og dør ved tilstrekkelig varmebehandling. Når kjøttstykker kvernes, blir bakteriene på overflaten jevnt fordelt i kjøttdeigen – noe som gir gode vilkår for videre bakterievekst. Derfor skal kjøttdeig, hamburgere og andre produkter av oppmalt kjøtt som tommelfingerregel være gjennomstekte.

Fryst rått kjøtt er også rått kjøtt. Husk god håndhygiene, også ved håndtering av frosne produkter.

Les mer om steking av kjøttdeiger- og farser og mattrygghet her.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB14 26.05.2024 13:49:43