Pasta

Ordet pasta kommer fra italiensk, og betyr deig; på italiensk brukes også ordet om små kaker.

Det er mange land som hevder at pasta stammer fra dem, og trolig har pasta oppstått flere steder i verden, uavhengig av hverandre. Noen kilder sier at det var Marco Polo som brakte pastaen med seg fra Østen til Italia på 1200-tallet, men dette er ikke riktig. Kineserne spiste nudler så tidlig som 200 f.Kr.

Pasta er vanligvis er lagd en deig av hvete (vanlig hvete eller durumhvete) og vann, men kan også være tilsatt andre ingredienser for å gi farge og smak til pastaen, eller andre egenskaper. Mest vanlig er det å tilsette egg og salt.

I Østen brukes mye nudler, der deigen kan lages av både hvete, mais, ris og bønner. Pasta kan også lages av spelt, eller bokhvete som f.eks. Pizzoccheri. Det finnes ulike finhetsgrader på pasta, fra finmalt mel til grovmalt og helkorn. I tillegg finnes pasta i ulike varianter som: Fersk eller tørket, fylt eller ikke fylt og farget eller ikke farget (det brukes ofte grønnsaker til farging).

Pasta brukes svært mye i store deler av verden, blant annet fordi den er lett å tilberede, og at den er svært variert i form og farge, og dermed anvendelsesområder. Kritikken mot pastaen er at den har høyt innhold av karbohydrater, dvs høy glykemisk indeks.

Pasta kokes gjerne al dente («til/for tannen»), dvs. at pastaen skal gjøre litt motstand når den tygges.

(Kilde: Wikipedia)

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.