Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Fastelavnsboller

Fastelavnsboller til fest og glede

For mange er nystekte boller med krem en av vinterens absolutte høydepunkter, men få vet kanskje hvor tradisjonen med fastelavnsboller kommer fra? Her får du historien.

Selv om fastelavn er en relativ ung tradisjon i Norge, har selve fastelavnsfeiringen røtter tilbake til 1500 -tallet hvor den først og fremst var en fest for de voksne. Bakgrunnen for fastelavnsfeiringen var at man gjennom fasten, fra askeonsdag til påskelørdag, delvis eller helt skulle avholde seg fra å spise. Det var derfor viktig å sørge for å bli grundig mett før den 40 dager lange fasten satte inn. 

Fastekvelden

Ordet betyr kvelden før faste og stammer fra det tyske «Fasten-Abend».

Det store etegildet

For å dyrke bordets gleder før tiden i streng forsakelse, - holdt man en tre-dagers fest. Denne bestod av fastelavnssøndag, blåmandag, og askeonsdag. Tirsdagen skal man også ha kalt feit-tirsdag eller hvitetirsdag.

Fastelavn innebar løssluppenhet i mat, drikke, skjemt og forlystelser. Søndag var dagen for den virkelig store fråtsingen. Det het seg at hvis du klarte å spise 9 ganger i hvert hjørne av stua, var du sikret mat resten av året. Måltidet besto av flesk og feit suppe med melboller.

Fra hvit mat til boller med krem

Søndag og mandag feiret man med fet kost. Tirsdag var imidlertid dagen hvor man satte til livs hvit mat, gjerne laget på melk og mel. Og det er nettopp som symbol på denne «hvite maten» at vår form for tradisjon trolig kommer inn: Fastelavnssøndag med boller og krem.

Nystekte boller med krem og syltetøy er en populær klassiker fastelavnssøndag

For boller skal det være på en tradisjonsrik fastelavnssøndag, og da gjerne fylt med noe ekstra godt. 

La duften av nystekte boller bre seg i huset og la fastelavnssøndagen bli en kremdag hvor du med god samvittighet kan unne deg saftige boller fylt med luftig krem. 

Beskjeden feiring

Sammenlignet med våre naboer i sør, har vi en relativt beskjeden feiring med fylte boller og fastelavnsris. I Danmark teller fastelavn som en stor begivenhet med egne fastelavnssanger og fester med både utkledninger og leker for hele familien. Og selvfølgelig masse god mat.

Denne varianten av fastelavnsboller er fylt med eggekrem.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.5135, server:MP-PRD-WEB15 02.06.2023 03:35:55